Äppelkaka med frosting

Du behöver 3 st ägg 2.5 dl socker 100 g smör 4 st äpplen skalade och rivna 2 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1 tsk...

Tillagningstid: 75 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2.5 dl socker
  • 100 g smör
  • 4 st äpplen skalade och rivna
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smör till formen

Frosting:

200 g färskost av philadelphiatyp
60 g smör rumstempererat
3 dl florsocker
1 st lime saften

Till garnering

kanel
1 st äpple i tunna klyftor

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker.

2
Rör ner de rivna äpplena i äggsmeten och tillsätt det smälta smöret. Vänd ned mjölblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.

3
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (cirka 23 centimeter i diameter). Grädda kakan i mitten av ugnen i 40–50 minuter.

4
Känn efter med en provsticka mot slutet, kakan ska vara saftig men inte kladdig.

5
Frosting: Vispa ihop färskost och smör till en fluffig kräm. Tillsätt siktat florsocker och limesaft.

6
Vispa ihop frostingen och bred den på den avsvalnade kakan. Sikta över rikligt med kanel och dekorera eventuellt med tunt skurna äppelklyftor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top