RECEPT FRÅN IK

Äppelkaka med frosting

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 2.5 dl socker
  • 100 g smör
  • 4 st äpplen skalade och rivna
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smör till formen
  • Frosting:

  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 60 g smör rumstempererat
  • 3 dl florsocker
  • 1 st lime saften
  • Till garnering

  • kanel
  • 1 st äpple i tunna klyftor

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker.
2
Rör ner de rivna äpplena i äggsmeten och tillsätt det smälta smöret. Vänd ned mjölblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
3
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (cirka 23 centimeter i diameter). Grädda kakan i mitten av ugnen i 40–50 minuter.
4
Känn efter med en provsticka mot slutet, kakan ska vara saftig men inte kladdig.
5
Frosting: Vispa ihop färskost och smör till en fluffig kräm. Tillsätt siktat florsocker och limesaft.
6
Vispa ihop frostingen och bred den på den avsvalnade kakan. Sikta över rikligt med kanel och dekorera eventuellt med tunt skurna äppelklyftor.

Recept // Fler frukt & bärrecept