Äppelglass med rostade nötter

Du behöver Äppelchips 0.5 dl strösocker 0.5 dl vatten 0.25 dl limesaft 3 st äpplen fasta, syrliga Äppelglass 2 st äpplen syrliga citron saften 2...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

Äppelchips

0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
0.25 dl limesaft
3 st äpplen fasta, syrliga

Äppelglass

2 st äpplen syrliga
citron saften
2 msk strösocker
2 msk syltsocker
25 g smör
1 l vaniljglass

Kanderade nötter

1.5 dl strösocker
200 g hasselnötter utan skal
smör en klick
1 nypa flingsalt

Gör så här

1

Äppelchips Sätt ugnen på 100 grader, varmluft. Blanda strösocker, vatten och limesaft och rör tills sockret löst sig. Tvätta äpplena och ta försiktigt ur kärnhusen. Skiva äpplena så tunt som möjligt, ta bort ändbitar och trasiga skivor. 

2

Lägg äppelskivorna på en papprad plåt och pensla dem på båda sidor med sockerlagen. Torka mitt i ugnen i 3 timmar och låt gärna chipsen svalna på eftervärme i ugnen över natten. Lossa sedan de hårda chipsen och förvara dem i burk med lock till servering så att de inte mjuknar.

3

Äppelglass Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Lägg dem i en kastrull och pressa citronsaft över. Tillsätt strösocker och syltsocker och koka äpplena på svag värme tills de mjuknar. Det tar cirka 30 minuter, men tiden varierar beroende på äppelsort. Lägg i smöret mot slutet av koktiden så att det får puttra med i några minuter. Låt äppelkompotten svalna helt. 

4

Rör ihop äppelkompotten slarvigt med halvtinad vaniljglass och frys om i minst tre timmar, gärna över natten.

5

Kanderade nötter Smält sockret i en stekpanna eller vid kastrull, utan att röra om. Passa så att det inte bränns. Ta från värmen och lägg i nötter, smör och salt och rör om så att alla nötterna blir täckta av smält socker. Häll snabbt ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka de kanderade nötterna med en kraftig kniv till ett grovt strö. 

6

Servera äppelglassen på en bädd av kanderade nötter, och toppa med ett äppelchips.


Kommentar:
Lyxig äppeldessert med knapriga nötter och ett tunt äppelchips till äppelglassen. Eftersom desserten förbereds dagen före går den att servera på ett kick.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top