Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 150 g smör kylskåpskallt
- 1 st ägg kylskåpskallt
Fyllning
4 st äpplen
2 msk smält smör
3 msk strösocker
Till garnering och servering
strösocker
crème fraîche vispad grädde eller vaniljglass
Gör så här
Blanda mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret, skuret i små bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa tills en degboll formas.
Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Halvera och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt men inte ända ner (på samma sätt som hasselbackspotatis).
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg över på en papprad plåt. Nagga med en gaffel. Lägg på äppelhalvorna. Pensla äppelhalvorna med smöret och strö över sockret. Vik upp degkanten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Garnera med lite extra strösocker. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass.
Till den fina galetten behövs ingen pajform. Äpplena skärs som hasselbackspotatis. Servera med crème fraiche, grädde eller vaniljglass.