Äppelgalette à la hasselback

Du behöver 3 dl vetemjöl 1 msk strösocker 150 g smör kylskåpskallt 1 st ägg kylskåpskallt Fyllning 4 st äpplen 2 msk smält smör 3...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör kylskåpskallt
  • 1 st ägg kylskåpskallt

Fyllning

4 st äpplen
2 msk smält smör
3 msk strösocker

Till garnering och servering

strösocker
crème fraîche vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

1

Blanda mjöl och socker i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret, skuret i små bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och mixa tills en degboll formas.

2

Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.

3

Värm under tiden ugnen till 200 grader.

4

Halvera och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt men inte ända ner (på samma sätt som hasselbackspotatis).

5

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka, cirka 30 centimeter i diameter. Lägg över på en papprad plåt. Nagga med en gaffel. Lägg på äppelhalvorna. Pensla äppelhalvorna med smöret och strö över sockret. Vik upp degkanten.

6

Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Garnera med lite extra strösocker. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass. 


Kommentar:
Till den fina galetten behövs ingen pajform. Äpplena skärs som hasselbackspotatis. Servera med crème fraiche, grädde eller vaniljglass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top