RECEPT FRÅN IK

Äppelgalette

Galetten är en paj utan form med mandelmassa och äpplen.

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 st äpplen
  • Pensling

  • 1 st äggula
  • mandelspån

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, florsocker, mandelmjöl, bakpulver och vetemjöl till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop en deg. Låt degen vila i kylen i en timme.

2

Fyllning Riv mandelmassan och vispa den krämig tillsammans med smöret. Tillsätt ägg och vaniljsocker.

3

Kavla ut degen till en rundel, ca 30 centimeter i diameter. Lägg den på en plåt med bakpapper och bred på krämen men spara en kant runt om.

4

Tvätta, kärna ur och dela äpplena i tunna skivor. Lägg dem över krämen.

5

Pensling Vik in kanterna och pensla med äggula.

6

Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen 25 minuter.


Recept // Fler äpplenrecept