Du behöver
- 1.5 kg äpplen
- 0.75 kg plommon
- 0.5 st citron skivad
- 0.5 st vaniljstång
- vatten ev 1-2 dl
- 6 dl strösocker
- konserveringsmedel
Gör så här
1
Skölj frukten. Skala äpplena och skär dem i kärnfria klyftor. Dela plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär upp vaniljstången på längden.
2
Lägg frukt, vanilj och citron i en gryta. Tillsätt vatten om äpplena är mjöliga, saftiga sorter kan klara sig ändå. Koka på svag värme tills frukten mosar sig. Fiska upp vaniljstången, skrapa vaniljkornen ned i moset.
3
Koka upp moset med sockret, koka sakta 20-30 min och ta sen grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt konserveringsmedel. Fyll moset på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.
4
Tips! Moset kan också passeras för att få finare konsistens. Frukten behöver då bara sköljas väl, skal och kärnor går med i koket. De försvinner när moset passeras genom sil, innan sockret tillsätts.
Kommentar:
En ljuvligt god kombination som även småbarnen uppskattar. Moset kan frysas om man vill undvika konserveringsmedel.
En ljuvligt god kombination som även småbarnen uppskattar. Moset kan frysas om man vill undvika konserveringsmedel.