Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Du behöver
- 2 st ankbröst
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1 msk smör
- 1 dl svartvinbärssaft
- 0.5 st hönsbuljongtärning
- 1 dl vatten
- 1 msk soja
- svamp
och potatis:
400 g champinjoner
0.5 msk smör
salt
800 g fast potatis
1 msk olivolja
Gör så här
1
Ansa och grovskiva svampen, stek den i het, torr panna några minuter tills svampen slutar släppa vatten. Lägg då i smöret och låt svampen ta färg. Salta och peppra. Ta upp och håll varmt.
3
Skala potatisen, skiva den halvcentimetertjockt. Skölj väl och dutta torrt med papper eller handduk. Stek i olivolja
4
i stor stekpanna på medelvärme. Låt skivorna bli genomstekta och ta fin färg, vänd om med stekspade. Salta och peppra under stekningen.
6
Värm ugnen till 175 grader. Ruta skinnsidan på brösten med en vass kniv, genom fettlagret så att köttet skymtar. Gnid alla ytor med ingefära, salt och peppar. Tvätta händerna, alltid efter rå-fågelkontakt.
8
Bryn skinnsidan först i fräst smör på hög värme ett par minuter, låt sedan köttsidan också brynas. Lägg över i ugnsform och efterstek mitt i ugnen 15–20 minuter. Köttet ska fortfarande kännas spänstigt vid pekfingertryck efteråt. Mät gärna med probe, 70 graders innertemperatur är lagom.
10
Täck med alfolie och låt vila 5 minuter innan köttet skivas upp. Koka upp saften med smulad buljong, vatten och soja, låt småputtra några minuter. Servera.