RECEPT FRÅN IK

Ankarstock

Av .

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

    Dag 1

  • 50 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 3 dl rågsikt (180 g)
  • Dag 2

  • 50 g smör
  • 7 dl vatten
  • 2.5 dl farinsocker (225 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk kinesisk soja
  • 6 dl vetemjöl special (420 g)
  • 15 dl rågsikt (1 kg)
  • 2 msk olja att pensla med
  • 0.5 dl mjölk till pensling

Gör så här

1
Dag 1 Smula jästen och rör ihop den med vatten och rågsikt. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylen över natten (12–16 timmar).
2
Dag 2 Häll fördegen från dag 1 i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till fingervarmt. Blanda fördeg, smörvätskan, farinsocker, salt och soja väl.
3
Tillsätt vetemjöl och rågsikt och arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 30 minuter övertäckt i bunken.
4
Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på papprad plåt eller i brödformar klädda med bakplåtspapper. Pensla med lite olja mellan limporna på plåten så att de blir enklare att dela på. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
5
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 80 grader. Limpor i form behöver längre gräddningstid.
6
Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt svalna på galler under en bakduk.

Kommentar:
Detta är ett läsarrecept av Christian Dahllöf i Östhammar. Receptet är provlagat av Icakuriren.

Recept