Anders solrosbröd

Du behöver 5 dl vatten fingervarmt 1 dl mjölk 25 g jäst 2 tsk salt 1 msk honung 12.5 dl mjöl till utbakning 1 dl...


12 portioner

Du behöver

  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12.5 dl mjöl till utbakning
  • 1 dl solrosfrön + 2 msk till dekor

Gör så här

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jäst i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll över lite av degspadet. Rör om med en trägaffel. Häll i resten av degspadet, rör ner mjöl och solrosfrön. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö cirka 2 matskedar vetemjöl över degen. Täck bunken med en handduk och jäs 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Strö cirka 1/2 deciliter vetemjöl på bakbordet. Tippa ut degen försiktigt efter jäsningen. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar. Strö ytterligare 2 matskedar mjöl över degen. Platta sedan ut degen försiktigt med handflatan. Strö över lite solrosfrön som dekor. Skär degen i 6-7 smala remsor med en vass kniv eller degskrapa i metall. Dela varje remsa på längden i 2-3 bitar. Det gör inget om bitarna får olika form, bara de är ungefär lika stora. Flytta över bitarna på papprade plåtar. Grädda direkt mitt i ugnen i 22 minuter. Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.


Kommentar:
Receptet ingår i Hemma bästs blomstrande sensommarbuffé.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top