Du behöver
- 5 dl vatten fingervarmt
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 12.5 dl mjöl till utbakning
- 1 dl solrosfrön + 2 msk till dekor
Gör så här
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jäst i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll över lite av degspadet. Rör om med en trägaffel. Häll i resten av degspadet, rör ner mjöl och solrosfrön. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö cirka 2 matskedar vetemjöl över degen. Täck bunken med en handduk och jäs 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Strö cirka 1/2 deciliter vetemjöl på bakbordet. Tippa ut degen försiktigt efter jäsningen. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar. Strö ytterligare 2 matskedar mjöl över degen. Platta sedan ut degen försiktigt med handflatan. Strö över lite solrosfrön som dekor. Skär degen i 6-7 smala remsor med en vass kniv eller degskrapa i metall. Dela varje remsa på längden i 2-3 bitar. Det gör inget om bitarna får olika form, bara de är ungefär lika stora. Flytta över bitarna på papprade plåtar. Grädda direkt mitt i ugnen i 22 minuter. Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
Receptet ingår i Hemma bästs blomstrande sensommarbuffé.