Du behöver

    Bottnar:

  • 150 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 150 g potatis kokta skalade
  • Fyllning:

  • 1 kg äpplen
  • 0.5 dl vatten
  • citron saften av 1/2
  • 0.5 dl strösocker (eller 7 dl grovt äppelmos)
  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

1
Häll mjölet i en bunke. Smula smöret i mjölet. Riv kalla potatisar fint på rivjärn och blanda ner. Arbeta samman till en deg.
2
Dela degen i 3 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, cirka 24 cm i diameter. Kavla gärna på ett bakplåtspapper. Lägg en väl urvriden kökshandduk under ifall pappret vill glida i väg.
3
Lägg en tallrik ovanpå degrundeln och sporra till en jämnt rund kant.
4
Grädda varje tårtbotten för sig mitt i ugnen i 200 grader i 12 minuter. Låt kallna på bakplåtspappren. Tårtbottnarna är mycket spröda.
5
Fyllning: Kärna ur och skala äpplena. Dela dem i småbitar. Koka till mos med vattnet och citronsaft. Det får gärna vara tuggbitar kvar i moset. Rör ner sockret och rör tills det löst sig. Låt kallna helt.
6
Vispa grädden till fast skum.
7
Montering: Bred äppelmos på varje tårtbotten. Klicka på grädde vartefter bottnarna med äppelmos förs över från bakplåtspappret och staplas ovanpå varandra. Avsluta med grädde.
8
Servera tårtan på en gång, innan bottnarna hinner mjukna av fukten i fyllningen.

Recept // Fler övrigtrecept