Du behöver
- 1.5 kg älgstek benfri
- 2 tsk salt
- svartpeppar från kvarn
- kantarellsås
- 3/4–1 l kantareller eller blandad skogssvamp, rensade
- 3 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 3 dl svampsky eller köttsky + lagalättgrädde 5%
- 1 dl vispgrädde
- 1/2-1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Garnering
färsk timjan
lingon
Gör så här
1
Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen. Bind upp den vid behov. Salta och peppra. Lägg steken i en långpanna och stick in en köttermometer.
2
Sätt in steken på galler på nedre falsen i ugnen vid 125 grader och stek i ungefär till 1 1/2 timme tills köttermometern visar 55 grader. Den låga ugnstemperaturen ger steken en jämn rosa snittyta. Låt steken vila 20 minuter innan den skivas upp.
3
Sås Skär svampen i småbitar. Fräs i hälften av smöret tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet, rör i mjölet och späd under omrörning med sky och grädde. Koka på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då. Smaka av såsen med salt och peppar.
4
Servera såsen till älgsteken. Välj säsongens grönsaker till köttet, till exempel lättkokta morotstrimlor, förvälld purjo samt lättkokt broccoli. Garnera med timjan och färska eller frysta lingon.
5
Tips Köttet kan stekas i förväg och skivas när det kallnat, då är det enklare att skära tunna, jämna skivor. Värm portionsvis, försiktigt i mikron när det ska serveras.