RECEPT FRÅN IK

Älgstek i ugn tillagad på låg värme

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg älgstek
  • salt
  • vitpeppar
  • smör
  • Tonnatosås:

  • äggulor
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 75 g tonfisk i vatten
  • 6 st sardeller
  • 1.5 dl olja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten ev lite
  • Gräddsås:

  • 4 dl steksky
  • 0.5 st köttbuljongtärning
  • 2.5 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • soja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Salta och peppra steken runt om. Placera den i en gryta med lock som tål ugnsvärme tillsammans med en smörklick.
2
Tryck in en ugnstermometer mitt i steken. Lägg på locket och sätt in alltsammans i 125 graders ugnsvärme. Vänd köttet ibland.
3
4
När termometern visar på 60 grader plockas köttet ut och får vila en stund innan det skärs upp. Spar skyn om du vill göra en gräddsås till köttet.
5
6
Servera köttet på italienskt vis med tonfisksås eller gå på den klassiska linjen och gör en gräddsås.
7
8
Tonnatosås
9
Mixa äggulor, vinäger, tonfisk och sardeller.
10
Tillsätt oljan lite i taget.
11
Smaka av
12
13
Gräddsås
14
Koka upp stekskyn med buljongtärningen.
15
Rör ut mjölet i lite vatten.
16
Red skyn.
17
Tillsätt grädden.
18
Låt koka upp.
19
Smaka av med soja, salt och peppar

Recept // Fler viltrecept