Algpaj med tomater och oliver

Du behöver Pajskal: 1.5 dl havregryn 1.5 dl vetemjöl 1 krm örtsalt 125 g smör eller margarin 1.5 msk vatten iskallt Fyllning: 10 g wakamealger...


4 portioner

Du behöver

Pajskal:

1.5 dl havregryn
1.5 dl vetemjöl
1 krm örtsalt
125 g smör eller margarin
1.5 msk vatten iskallt

Fyllning:

10 g wakamealger (torr vikt)
1 dl vatten
2 st gula lökar
1 msk olivolja
4 st tomater
250 g keso
2 msk tomatpuré
0.5 tsk kanel mald
1 krm kryddpeppar mald
1 krm nejlika mald
1 tsk timjan stött
1/2-1 st grönsaksbuljongtärning
salt
250 g majskorn
8 st svarta oliver
3 dl riven ost

Gör så här

1
Pajskal:

2
Lägg havregryn, mjöl och örtsalt i en matberedare. Klicka ner smöret i småbitar. Arbeta ihop degen med kniven monterad. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen med maskinen. Låt degen vila kallt i kylen minst en timme eller i frysen en halvtimme. Förbered fyllningen under tiden. Sätt ugnen på 200 grader.

3
Kavla eller tryck ut degen i smord pajform, ca 25 cm i diameter. Pajskalet håller formen lättare under gräddningen om man fyller hela pajskalet med torkade bönor. Samma bönor kan användas varje gång man gör paj. Grädda pajskalet på nedre falsen i 15 minuter.

4
Fyllning:

5
Bryt sönder algerna och låt dem ligga i vattnet cirka 10 minuter (10 gram alger blir ungefär 1 dl hackade, blötlagda alger). Häll sedan bort blötläggningsvattnet och hacka algerna.

6
Sätt ugnen på 225 grader.

7
Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i oljan på svag värme. Skölj, ansa och skiva tomaterna.

8
Rör ner alger, keso, tomatpuré, kryddor och buljong. Smaka av med salt.

9
Strö 1 deciliter av den rivna osten i det förgräddade pajskalet. Fördela först lökfräset och sedan majskorn i pajskalet. Lägg tomatskivor och oliver ovanpå och strö över resten av osten.

10
Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

11
Strö över lite stött timjan före serveringen.


Kommentar:
Det här receptet ingår i Icakurirens meny “Grön jul”. För fler recept i menyn klicka på länkarna.
Alger:
Torkade alger är riktiga mineralbomber och finns att köpa i hälsokostdisken. Sushitrenden har gjort dem allt mer populära i maten.

Tips: Det tar inte mycket längre tid att göra en extra sats pajdeg när man ändå är i gång. En pajdeg i plastpåse kan förvaras tre månader i frysen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top