RECEPT FRÅN

Älgfilé med vinsky
Av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson.
Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Du behöver
- 550 g älgfilé
- svartpeppar grovmald
- salt
- 1.5 msk smör eller margarin
- 1.5 dl rött vin
- minikrustader med stekta kantareller
- brysselkål
- sockerärtor
Till stekning:
Att servera till:
Gör så här
1
1. Putsa bort ev hinnor på köttet.
2
2. Knyt ett krympt bomullssnöre runt varje beräknad köttskiva och skär sedan köttet i ca 2 cm tjocka skivor.
3
3. Låt snöret sitta kvar under stekningen så blir skivorna runda och fina.
4
Bryn matfettet i en stekpanna och vänta tills det slutat skumma. Lägg i köttet och stek skivorna 2-3 minuter på varje sida, tills de är vackert brynta och lagom stekta. Salta och peppra mot slutet av stekningen. Viltkött är godast om det är en aning rosa eller nästan helt genomstekt, tycker jag.
5
4. Ta upp köttet och håll det varmt.
6
5. Häll vinet i stekpannan och låt koka hastigt tills en del av vätskan kokat in och skyn blivit stark och mustig. Smaka av. Häll skyn över filéskivorna.