Du behöver
- 300 g älgfärs
- 300 g fläskfärs
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 10 enbär, krossade
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 msk potatismjöl
- smör + matolja till stekning
- 4 burgerbröd
- 4 msk jalapeno (inlagd grön chili)
- småbladssallad
Gör så här
1
Blanda älgfärs och fläskfärs i matberedaren. Tillsätt salt och arbeta färsen. Tillsätt peppar och enbär som mortlas med några saltflingor.
2
Häll i grädden medan maskinen går på halvfart, arbeta smeten smidig och slät. Blanda slutligen ner potatismjöl.
3
Forma färsen till 4 bullar med vattenfuktad sked, platta till dem på en skärbräda. Stek burgarna 3–4 minuter på varje sida i stekpanna på drygt medelvarm platta.
4
Stoppa väl sköljd sallad i bröden. Lägg en burgare i varje och toppa med skivad, inlagd jalapeno och eventuellt några paprikaringar. Senap och ketchup för dem som önskar.
5
Tips! Gör en enkel dressing till burgaren om du vill dämpa chilihettan. Rör ihop 1 deciliter creme fraiche med 1 deciliter majonnäs, 2 teskedar honung, 1 deciliter riven, lagrad ost och 1 matsked hackad gräslök.
6
Smaka av med salt och lite svartpeppar.