Du behöver

  • 175 g svamp exempelvis soppar eller kantareller
  • smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 st ägg
  • havssalt och svartpeppar
  • örter

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader och värm en liten långpanna eller liknande med vatten. Välj en med inte alltför låga kanter för att undvika skvimp när formen plockas ut.
2
Stek svampen i lite smör. Större svampar delas i mindre bitar.
3
Smöra en portionsform och häll i en bottenskyla grädde.
4
Värm formen i vattenbadet tills grädden börjar sjuda.
5
Ta ut vattenbadet och knäck äggen i formen utan att gulan går sönder. Lägg i svamp, salt och peppar. Klicka i lite smör igen och ytterligare en skvätt grädde.
6
Ställ tillbaka vattenbadet och grädda ungefär 6–7 minuter. Ägget ska stelna men fortfarande vara lite dallrigt. Tänk på att äggen efterkokar en del i sin form. Ta några tag med pepparkvarnen och klipp över lite gräslök eller annat grönt.

Kommentar:
Recept från Mats-Eric Nilssons bok "Smakernas återkomst".

Recept // Fler ägg & mejerirecept