Fynda på sommarauktion

Icakurirens reporter gick på sommarauktionen i småländska Tolg med 500 kronor på fickan och uppdraget att fynda.

10 auktioner från norr till söder

• Första, andra, tredje – det är svårt att hålla räkning på alla sommarauktioner i Sverige.
Här är 10 tips från norr till söder.

• Lappland Auktionsmagasinet i Arvidsjaur har sommarauktioner på söndagar hela sommaren. www.auktionsmagasinet.se

• Jämtland Mårtenssons auktionsfirma i Kall håller gårdsauktioner lördag och söndag, kvällsauktioner onsdagar. www.martenssons-auktionsfirma.se

• Hälsingland Järvsö auktionsbyrå har sommarauktioner på Stenegården, Järvsö varje söndag hela sommaren. www.auktionswebben.nu

• Dalarna Auktionsbyrån Antikgömman har sommarauktioner lördagar i Folkets hus, Österstjärna, Gagnef. www.antikgomman.com

• Dalsland Fengersfors Auktioner i Strands snickeri, Fengersfors har lösöresauktioner på söndagar. www.fengersforsauktioner.se

• Uppland Kanonauktioner har sommarauktioner i Klangs gamla lada i Stavsnäs by på
Värmdö en gång i månaden. www.kanonauktioner.se

• Närke Askersunds auktionskammare har auktioner nästan varje söndag. Antikmarknad i hamnen 2 augusti. www.askersundsauktionskammare.se

• Östergötland Auktionshuset i Gistad har stor auktion varannan söndag hela sommaren. www.auktionshuset.nu

• Gotland Köpmansgården i Klintehamn har auktioner varje söndag. www.gotland.net/klintehamn/kopmansgarden

• Skåne Auktionshallen i Vettinge, Östra Ljungby håller sina vanliga torsdagsauktioner hela sommaren. www.auktionshallen.s

Fynda på sommarauktion
Icakurirens reporter med sina tre fyndlådor.
Foto: Mats Samuelsson
Fynda på sommarauktion
Ett ovalt fat från Uppsala-Ekeby Gefle Cupol låg i en av fyndlådorna som Anette ropade in.
Foto: Mats Samuelsson

Det regnar när jag kommer till visningen utanför Kvarnen i Tolg och jag huttrar i svärmors regnjacka. Långborden med fyndlådor är täckta med plast och några entusiaster lyfter på de tunga, regndrypande sjoken. Här finns gulnade fotografier, spruckna krus, konversationslexikon och gigantiska tvingar i en fantasieggande röra.

Jag ska ropa in grejer för max 500 kronor och sedan sälja det till högstbjudande på internetauktionen Tradera. Går det att fynda på sommarauktion? Nu är det upp till bevis!

– Får jag ett bud på den handknutna ryamattan?

Auktionsutroparen Håkan Källberg smattrar fram sina beskrivningar på kronobergska. Temperaturen stiger snabbt. Jag uppvisar symtom på fyndfeber: hjärtklappning och lite lätt ångest. En orange ryamatta lyser i ögonen – vintage, helt rätt. Jag konkurrerar med en smal mörkhårig tjej i blå regnkappa av 70-talssnitt, men ger mig snart.

Hon får den för 300 kronor och skriver något i en liten anteckningsbok. Proffsens medicin mot fyndfeber är att sätta en gräns för hur långt de är beredda att bjuda.

– Här har vi en tomte och en härlig vas av något slag. Får jag 100 kronor för lådan med den härliga vasen?
– 50 kronor för lådan, någon?

Tystnad. Intresset är noll.

– Då lägger vi på en låda till. Här har vi porslin med blommor på. Härliga blommor. Får jag 100 kronor.
– 50 kronor.
– 50 kronor till damen i vit jacka. Jag lyssnar på dig. Får jag 100 kronor?
Här gäller det att hänga på. I lådan finns ett prickigt fat från Gefle jag har förälskat mig i och jag hör min röst:
– 100 kronor.
– Första, andra, tredje. 100 kronor för lådorna.

Han pekar mot mig med klubban. Auktionen har bara börjat och jag har redan två lådor att luta armarna mot.

Jag börjar prata med Meerit Andersson, som är helt ointresserad av retro. Hon gillar allmoge. Hennes affärsidé är att köpa röda ruckel i skogen, renovera dem i gammal stil och sälja till högstbjudande, komplett med möbler och textilier.

Nu jobbar hon på en 1700-talsgård inköpt för 275 000 kronor. Hittills har hon oftast sålt till danskar, men sedan bensinpriset har börjat klättra verkar den danska erövringen av Smålands skogsland ha kommit av sig.

– Den här knutlampan är jag intresserad av, säger Meerit och håller upp ett oansenligt porslinsfäste för glödlampa.

Förr satt den på hörnet av ladugården och snart gör den det igen. Sedan blir det randiga trasmattor, vägghållare för fotogenlampor, rejält timrade bord och tryck på förrförre kungen i guldram. Det mesta får hon för någon hundring.

– Föremål från 1800-talet säljs till priser som inte motsvarar deras rätta värde. Det behövs nog ytterligare en generation innan de kommer upp i pris, konstaterar Meerit.

Efter ett par timmar är borden rensade på grejer och det är dags för kvalitetsdelen av auktionen, som sker inomhus. Jag har inte så mycket pengar kvar efter tre fyndlådor och två trasmattor, men jag tänker bjuda på en skimrande blåsvart skata, signerad av finska glaskonstnären Oiva Toikka, Nuuttajärvi.

Vid det här laget har Meerit blivit min auktionskompis och eftersom hon bara är intresserad av ting med lantkänsla tipsar hon mig glatt. Skatan ska jag bjuda på!

Den blå regnkappan är på hugget här inne också. Jag har inte mycket att sätta emot. Hon ska ha den: 700 kronor. Själv ropar jag in en vacker tillbringare för 150 kronor. Med auktionskammarens provision blir det 175 kronor. Fin tycker jag, men ett klipp?

Efter fyra timmar är auktionen slut. Jag misstänker redan att det är Meerit som har gjort de verkliga klippen, hon och tjejen i blå regnkappa.
Visst går det att göra fynd på sommarauktion, speciellt för proffsen. Men största vinsten är underhållningen.

Fotnot: Auktionskammaren i Rottne kommer i sommar att hålla sina auktioner i sin vanliga lokal i Rottne utanför Växjö.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top