Så köper du säkrare produkter

Vi på Icakuriren testade mobilskal som säljs av stora kedjor så visade det sig att två av tolv var direkt giftiga och att en innehöll höga halter av ftalater. Det är onekligen en djungel där ute, men här är fyra tips som kan göra att du undviker de värsta produkterna.

1. Köp produkter som är tillverkade i Europa. 

2. Köp produkter från välkända affärer och kedjor. De har ofta bättre kvalitet och bättre miljökontroll ända ner på fabriksnivå.

3. Ställ frågor om farliga ämnen. Fråga i butik om varan innehåller några ämnen som finns på kandidatförteckningen. Som konsument har du rätt att få svar från butiken inom 45 dagar. På Kemikalieinspektionens webbsida kemi.se finns en speciell blankett som du kan lämna till affären för att få besked. Googla “begäran om information kemi” för att hitta blanketten.

4. Handla inte i en butik som inte kan lämna garantier.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top