Nio tips om du köper bil privat

Vi köper bilar som aldrig förr. 2015 såldes fler nya och begagnade bilar än under något tidigare år. En förklaring är att den låga räntan har gjort bilköpet billigare.

Gör din egen kalkyl

Bilen kostar ofta mer än vad vi räknar med. Den största posten vi lätt räknar fel på är värde­minskningen. Vill du veta skillnaden i värde mellan två årsmodeller av samma bil kan du gå in på www.bilsvar.se, som är ett samarbete mellan Konsumentverket, Energimyndigheten och Trafikverket. På Hallå Konsument (www.hallakonsument.se, tel 0771-525 525 vardagar 9–17) kan du göra en egen budgetkalkyl och räkna ut vad din bil kostar dig i månaden eller under ett år.

1. Är det rätt ägare? Kontrollera med bilregistret hos Transportstyrelsen på röststyrd telefon 0771-14 15 16 eller sms:a registreringsnumret till 72503 (kostar tre kronor).

2. Är bilen betald? Finns det obetalda avbetalningar får bilen inte säljas. Be att få se kvitton och kontrollera med föregående ägare.

3. Skriv ett ordentligt köpekontrakt. Hos Konsumentverket, www.konsumentverket.se, under publikationer, konsument, finns mall.

4. Du har ingen ångerrättvid privatköp. Vill du kunna ångra dig måste det skrivas in i kontraktet.

5. Är bilen besiktigad? Be att få se besiktningsprotokollet. Kan också vara ett bra sätt att kontrollera mätarställningen mot tidigare avläsningar.

6. Är skatten betald? Går också att kontrollera på Transportstyrelsen på röststyrd telefon 0771-14 15 16.

7. Är bilen försäkrad? Innan du provkör bör du kontrollera att bilen har en försäkring.

8. Är priset rimligt? Jämför på olika bilförsäljningssajter eller hos Konsumentverkets sajt www.bilsvar.se.

9. Vid privatköp kan det vara bra att testa bilen hos Motormänneneller på verkstad. 

Läs mer: Därför förbjuder Hamburg kaffekapslar

Bilen brukar vara ett av de större ekonomiska besluten. Få av oss har pengar på banken till en ny bil och även bra begagnade kostar en del. Lösningen blir att låna, men det gäller att låna klokt.

Köper du en bil hos en bilhandlare finns många fördelar. För det första ska alla begagnade bilar med ett pris på över 30 000 kronor ha en varudek-laration som berättar om vilket skick bilen är i och vad eventuella reparationer kan komma att kosta.Det finns också många handlare som erbjuder garanti på bilen. 

Är du medlem i MRF (Motorbranschens Riksförbund) ingår en garanti på sex månader men handlaren kan även erbjuda längre garantier. Dessutom är du skyddad av konsumentköplagen som gäller när konsumenter handlar av företag. Det innebär bland annat att det är lättare att få hjälp om det är något som är fel och det går att anmäla företaget till Allmänna Reklamationsnämnden om något är fel.

Privatköp

Men det finns också tillfällen då det kan vara en fördel att köpa bil privat, exempelvis av en släkting som inte längre kan köra bilen. Hos Hallå Konsument (se ruta) finns
kont-raktsmall för detta. 

De allra flesta auktoriserade bilhandlare erbjuder billån, vanligt i samarbete med ett stort kreditbolag eller en bank. Bilhandlarna får vanligtvis provision på låneförmedlingen så de vill gärna att kunderna tar dessa lån. 

Både räntan och avgifter kring lånet kan variera kraftigt så det är viktigt att ta reda på vad den effektiva räntan (låneränta plus avgifter) blir. Idag ligger den vanligen på 4,5–7 procent. Men tänk på att det bara är den faktiska räntan som är avdragsgill i
deklarationen.

För att få billånet krävs att minst 20 procent av bilens pris betalas kontant. Bilen brukar också vara säkerhet för lånet och det kan vara svårt att få lån på en gammal bil.

Det går också att låna direkt i banken till ett bilköp. Det är vanligare om bilen är äldre. Ibland kräver banken att bilen ska vara köpt av en auktoriserad handlare för att ge billånet. Det är stor skillnad på räntan på bankernas billån. Hos några banker är den alltid densamma, hos andra kan den vara allt mellan 4 och 12 procent.

Medlemsbillån

Flera av bankerna erbjuder också medlemslån för bilköp. Från början var lånet för medlemmar i ett fackförbund men idag finns även medlemslån för andra föreningars medlemmar och det behöver inte vara till en bil. Det gäller till exempel medlemslånet hos SEB med en ränta på 4,93 procent. 

Hos Swedbank finns medlemsbillån för fackmedlemmar. Räntan är 3,08 och villkoret är att bilen inte är äldre än 12 år, 20 procent betalas kontant och köpet görs hos en auktoriserad handlare.

Bolån för köp av bil

I takt med att bostadspriserna stigit och bolåneräntorna sjunkit är det många, som äger sin bostad, som valt att ta bolån för köp av bil. Det kan bli det allra billigaste låne-alternativet men det finns fällor. En är om det krävs ett nytt pantbrev på fastigheten. Det kostar 2 procent av pantbeloppet samt avgifter till Lantmäteriet och banken på sammanlagt knappt 1 000 kronor. Dessutom kan det krävas en ny värdering för att få ett nytt lån hos banken. Men den stora fällan är om lånet inte betalas av i samma takt som bilen faller i värde. 

Det är inte roligt att ha hela lånet kvar när bilen säljs och kanske bara ger en fjärdedel av vad den ursprungligen kostade.

I samtliga fall tillkommer avbetalningen på 20 000 kronor per år. I takt med att
lånet minskar så minskar också räntekostnaden. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top