• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skagenröra

  Tänk att det var så här illa, ingen skagenröra var odelat god. Minst kritik fick Vitakrone från Lidl. Sämst var Sjöboden.

  Skagenröra
  Det är bättre att göra sin egen skagenröra än att köpa en färdig. Foto: Ulf Svensson

  Kocklegendaren Tore Wretman lär ha skapat skagenröran till sin klassiska Toast Skagen tillsammans med sin stilsäkra kallskänka Karin Chädström. Räkor, en aning majonnäs och en gnutta citronpeppar är
  originalreceptets minimalistiska lista. Röran läggs på smörstekt vitt bröd och toppas med löjrom. Ingen dill. Inga crab sticks eller stenbitsromkorn. Vare sig druvsocker eller vetestärkelse. Varken sherry, sjögräs, glukossirap, jästextrakt, tomatpulver eller tapioka. Icke ett enda E-nummer.
  De elva färdigsorter vi smakade innehöll upp­emot fyrtiotalet råvaror och smakade knappt räkor. Ett par påminde om köpt potatissallad, någon smakade champinjoner  (!). De flesta erbjöd torra, sega räkor och nästan alla hade mest söta crab sticks i såsen.
  Men värst var ändå majonnäserna, som oftast smakade hånfullt tråkig, billig olja och ytterst enkel vinäger.
  "Vinnaren" i testen kom – med uttalad tvekan – upp till tre hjärtan av fem med den uppgivna motiveringen "den smakar ändå lite likt skagenröra".
  Varför håller vi kunder tillgodo med de industriella, undermåliga rörorna när det är löjligt lätt och snabbt att vända ihop en egen perfekt sallad av färdigskalade räkor och köpt majonnäs? För var och en av de här kylvarorna bjuder bara på djup besvikelse, i flera fall vämjelse.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!