Trött på kött? Så funkar alternativen

Vill du minska ditt köttätande? Ett sätt är att ersätta köttfärs och köttbullar med vegetariska kusiner. Här är alternativen och hur du använder dem.

Fyra alternativ till köttfärs

Trött på kött? Så funkar alternativen
Se alternativen här (PDF) >>

Köttätandet ökar

Var tionde svensk är numera vegetarian eller vegan, ändå fortsätter det totala köttätandet att öka i Sverige. Källa: Demoskop

 

Så påverkas miljön
Världsnaturfonden har gjort en “köttguide” som beskriver olika köttslags påverkan på miljön. Dessa jämförs också med miljö­påverkan från soja och quorn. www.wwf.se/kottguiden

500 gram är den maximala mängden kött- och charkpro­dukter vi bör äta per person och vecka, enligt Livsmedelsverket, eftersom det ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Idag äter vi cirka 1 kg.

Koll på saltet
Så här bedömer man salthalten i färdigmat:
Mycket = 1,25 gram salt (eller 0,5 gram natrium)/100 gram.
Lite = 0,25 gram salt (eller 0,1 gram natrium)/100 gram.

Fler blir flexitarianer
Begreppet “flexitarian” hörs allt oftare och handlar om människor som äter vegetariskt till största delen, men som lägger till fisk eller en köttbit då och då.

Nu när vi återgår till vardagsrutinerna efter sommaren kan det vara läge för nya vanor. Ett sätt att minska på köttätandet utan stora uppoffringar är att förändra vår allra mest populära vardagsrätt; spagetti med köttfärssås.
Ett första enkelt steg är att minska mängden köttfärs och istället dryga ut med till exempel kokta bönor, riven morot, hackad svamp eller strimlad vitkål. Nästa steg är att byta köttfärsen mot vegetarisk färs.

Ökad efterfrågan

Tack vare den ökade efterfrågan på vegetarisk mat finns en rad nya färsalternativ, det är bara att välja, vraka och smaka.  Quorn är kanske det mest kända köttfärsalternativet. Det görs av svampprotein som odlas i ståltankar. Eftersom äggvita används som bindemedel i quorn är det inte helt vegetariskt och passar inte för veganer. Själva smaken är neutral, och quornfärs ser ut som köttfärs och används på samma sätt till köttfärssås, lasagne eller tacos.
Ett annat alternativ är sojaprotein, som görs av sojabönor. Sojafärs finns i många olika varianter och varumärken, både kyld, fryst och frystorkad. Färsen finns både som helt “ren” med sojaprotein som enda ingrediens och med tillsatser som ägg, konsistensgivare, smakämnen, kryddor och salt.
Eftersom de redan är tillagade behöver soja- och quornfärs inte stekas lika länge som köttfärs, utan ska mest få värme och smak. Quornfärs behöver egentligen inte stekas alls utan kan värmas upp och puttra med i tomatsåsen i 10–15 minuter till färssås.

Väldigt liten skillnad

Eftersom grundsmaken på de vegetariska färsalternativen oftast är mycket neutral, är det lök och kryddor som ger smak. Just i en rätt som köttfärssås, där det handlar om att koka ihop färs med tomat och lök, är skillnaden väldigt liten i smak och konsistens jämfört med färs av kött.
Köttbullar kommer på tionde plats bland svenskarnas vardagsrätter och den som vill byta köttbullarna mot vegetariska varianter hittar färdigstekta alternativ av både quorn och soja. Eller varför inte satsa på Mellanösterns motsvarighet till köttbullar; falafel?
Falafel görs av kik­ärtor och bullarna kryddas med lök och spiskummin. Det finns flera olika fabrikat i ­butikerna, men falafel är ­också relativt enkelt att laga själv.

Saltade biffar

Bland bullar och biffar finns förutom soja och quorn också en rad goda grönsaksalternativ som rödbetsbiff, champinjonbiff och jordnötsbiff med kikärtor. Grönsaksbiffar är inte heller svårt att laga från grunden, men till en snabb vardagsmiddag spar det tid att köpa hem färdiga. Grönsaksbiffarna försöker inte likna köttfärs. Här är det istället de olika grönsakerna som ger biffarna karaktär. Ofta tillsätts också till exempel bönor, ost ­eller nötter för att höja ­näringsinnehåll eller smak.
För att lyfta smaken tillsätts också en hel del salt i den här sortens produkter, så tänk på att inte salta extra vid tillagningen och skippa gärna saltet i potatis- eller pastavattnet.
Priserna varierar mycket beroende på specialpriser, förpackningsstorlek och om produkten innehåller dyra råvaror som till exempel pinjenötter. Kilopriset kan variera mellan 60 kronor för fryst sojafärs till specialpris och 199 kronor för kyld champinjonburgare med parmesanost och pinjekärnor i två-pack.

Recepttips: Falafel med bulgursallad >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top