Lång resa för svenskt bacon

Allt fler vill äta svenskt och närproducerat och livsmedelsjättarna Scan och Ica märker sitt kött med svenska flaggor. Att köttet tar vägen via Polen och Holland för att bli bacon är mindre känt.

Så ser du var köttet har beretts

Den lilla ovalen är ett så kallat identifieringsmärke och finns för att säkerställa spårbarhet av animaliska livsmedel. Det är alltså ett märke som företagarna behöver själva för att kunna spåra sina livsmedel bakåt i kedjan.

Lång resa för svenskt bacon

NL: Nederländerna (Holland).
495: Står för anläggningen.
EG*: Europeiska gemenskapen.
Lång resa för svenskt bacon

PL: Polen.
32634001: Står för anläggningen.
WE*: Europeiska gemenskapen.
*Ibland skrivs beteckningen för EG på andra språk: CE, EC, EF, EG, EK eller EY.

Lång resa för svenskt bacon

För att få märkningen Svenskt kött måste djuren vara födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Köttet måste också vara tillrett och packat inom landets gränser.

Nya regler från 1 april

Färskt, kylt eller fryst kött från svin, får, get och fäderfä måste från och med 1 april 2015 ursprungsmärkas enligt nya EU-regler. Livsmedel som beretts, som till exempel bacon och köttbullar, omfattas inte av den nya märkningen.

Närproducerad mat har fått ett uppsving de senaste åren och det gäller även kött. En orsak är att svensk djuromsorg omfattas av världens mest omfattande djurskyddslag. Svenska grisar har bland annat tillgång till strö och de får också behålla sin knorr. (I andra länder klipps svansarna av för att grisarna inte ska bita av varandras svansar på grund av stress.) Ett annat skäl är att användningen av antibiotika är den lägsta inom EU, enligt branschorganisationen Svenskt kött.
2011 lanserade Svenskt kött en ursprungsmärkning med samma namn och en blå-gul logotype, se spalten till höger. Enligt organisationens regler måste djuren vara födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Dessutom måste köttet vara tillrett och packat inom landets gränser.
Organisationen Svenskt kött utformade reglerna för märkningen tillsammans med LRF, Coop, Lidl, Axfood (Willys och Hemköp) och Bergendahls (City Gross).

Tvungen att läsa det finstilta

Livsmedelsjättarna Scan och Ica var också med i arbetet, men företagens egna bacon klarar inte kriterierna eftersom deras bacon skivas och packas utomlands.
På företagens förpackningar finns därför i stället svenska flaggor och texten “Kött från svenska grisar” (Scan) och “Kött från svenska gårdar” (Ica). Det är först när man läser det mer finstilta som det framgår att köttet är packat i ett annat land.
På baconet från Scan finns beteckningen PL som visar att baconet tillreds i Polen. De svenska grisarna slaktas och styckas i slakteriet i Kristianstad och skickas därefter i kylcontainrar på lastbil och färja till Swinoujscie i Polen innan det körs tillbaka till Sverige. Även ekologiskt bacon gör omvägen till Polen innan den återvänder för att säljas i svenska mataffärer. 
Sara Hoff är kommunikationsdirektör på HKScan Sweden som har en dryg tredjedel av den svenska baconmarknaden:
– Vid vår anläggning i Polen saltas, formas, röks, skivas/tärnas och förpackas vårt bacon.
Varför tillverkas inte baconet helt och hållet i Sverige?
– Anläggningen i Swinoujscie är specialiserad på just denna produktion och producerar baconprodukter till alla HKScans marknader exempelvis svenskt bacon till Sverige och finskt bacon till Finland, svarar Sara Hoff på HKScan.

Transporteras utomlands

Icas bacon är också tillverkat av svenska grisar. De är födda, uppfödda och slaktade i Sverige men köttet transporteras sedan med lastbil till Haarlem utanför Amesterdam i Holland. Där bereds och förpackas köttet innan det sedan körs 90 mil till Icas lager i Helsingborg.
– Vi skulle gärna flytta produktionen av vårt bacon till Sverige så att vi kunde sätta Svenskt Kött-märket på vårt bacon, men vi hittar ingen producent i Sverige som klarar de volymer som behövs, säger Ola Fernvall, presschef på Ica.  Han uppskattar att Ica har en dryg tredjedel av baconmarknaden i Sverige.

Köttimporten minskar

Branschorganisationen Svenskt kött planerar nu en kampanj för att förklara skillnaden mellan en svensk flagga och märket Svenskt kött.
– En svensk flagga är diffus och står inte för någonting egentligen. Den kan till exempel sättas på en korvförpackning som producerats i Sverige med utländsk råvara, säger Maria Forshufvud, vd på Svenskt kött.
Enligt Maria Forshufvud ökar intresset för svenskt kött och för första gången på många år minskade importen av kött förra året.
– Det finns ett mervärde i att ha även förädlingen i Sverige, menar hon. 
Johanna Sandahl är ordförande i Naturskyddsföreningen:
– Det är tveksamt om en sådan här hantering är lämplig ur ett miljöperspektiv, med tanke på de långa transporterna som sker med kylbil. Som konsument tror man att hela hanteringen har utförts i Sverige och att köttet har packats här. Jag tror att otydligheten ökar i vad som är “svenskt”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top