Test: Vilken hybriddator är bäst?

En bärbar dator som blir en surfplatta. Med en hybriddator får du två i ett. Vi har testat åtta och dyrast är inte bäst.

SE HELA TESTET HÄR

Test: Vilken hybriddator är bäst?

Se hela testet här >>

De första kom för något år sedan, hybriddatorerna eller två-i-ett som de också kallas. En bärbar dator med en skärm som du kan koppla bort från tangentbordet och använda som surfplatta. När du sedan vill skriva sätter du dig vid skrivbordet och kopplar på tangentbordet och – vips – har du en laptop.
Hybriddatorer är oftast enklare datorer som fungerar utmärkt att surfa med, skriva dokument (alla har Windows), titta på film och spela enklare app-spel. Men de är inga speldatorer, eftersom de inte klarar av alltför grafiktunga program.
Deras största fördel är att de är smidiga och lätta att ta med; de tar liten plats i väskan –
väger ett till två kilo, är cirka tre decimeter långa och mellan en och två centimeter tjocka beroende på modell. De billigaste hybriderna kostar ungefär lika mycket som en bättre surfplatta, runt 4 000 kronor.

Smart design

Icakuriren har tillsammans med Pricerunner.se låtit en expertpanel granska och prova åtta hybriddatorer från 3 800 kronor upp till dryga 13 000 kronor. Bäst är inte dyrast, den bästa hittar vi i prisläget där i mellan.
Microsoft Surface Pro 3 är den dator som får bäst omdöme av panelen. Datorn har en rejäl konstruktion och en smart design. Skärmen är bra och skarp, likaså är tangentbordet bra. Det går också att skriva och rita direkt på skärmen med den pekpenna som tillhör. Nackdelen är att skärmen blir varm efter en stunds användning. Om det inte varit så hade datorn kunnat få ett än högre betyg, än den fyra panelen ger den.

Baktunga och klumpiga

Lägst betyg, tvåor, får Toshiba Click 2 Pro och Dell Latitude 7350. Båda är rejäla och har bra skärmar, men konstruktionen med kontakterna baktill gör dem baktunga och klumpiga och mindre bra både som surfplatta och som bärbar dator. Då är priset runt 10 000 kronor för högt för en dator med de egenskaperna, anser panelen. Datorerna skiljer sig åt på flera andra sätt, tangentborden och skärmarna fungerar olika beroende på modell. Det vanligaste är att surfplatta och tangentbord sätts ihop med en skjutmekanism.
Det finns också modeller som har ett tangentbord som man viker in bakom skärmen så det blir en surfplatta.

Behöver stöd

Microsoft har valt en egen konstruktion, där tangentbordet och surfplattan kopplas ihop med en magnet. Det gör att skärmen inte står själv utan behöver hjälp av ett steglöst stöd som fälls ut på baksidan. Det går därför inte att ha den som laptop i knäet, utan den måste stå på ett bord om man inte bara vill använda den som surfplatta.
Även storleken på skärmarna skiljer de åtta hybriderna åt, mellan 10,8 och 13,3 tum. Rådet från panelen är att den som vet med sig att den kommer att sitta mycket framför datorn och skriva och läsa ska främst titta på en med en större skärm.
Däremot har alla utom en hybriddator en batteritid på över tio timmar. Det är bra. Det är endast Lenovos dator som inte klarar den gränsen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top