Test av tio trådlösa högtalare

Vi har testat tio trådlösa högtalare för hemmet. Bra trådlöst ljud kostar, men bästa köpet är inte den dyraste, utan en i mellanprisklassen.

Test av tio trådlösa högtalare

Se hela testet här (PDF) >>

 

Liten ordlista

Airplay är Apples egen teknik för trådlös överföring mellan olika enheter. Tekniken är anpassad enbart till deras egna produkter.
Analog anslutning kräver i motsats till en digital ingång alltid att en kabel ansluts t ex mellan högtalaren och mobilens hörlursuttag.
Apt-X är den senaste förbättrings-tekniken för bluetooth.
Bluetooth är standard för trådlös kommunikation mellan olika enheter.
Ethernet är den vanligaste uppkopplingen till internet via kablar.
Högupplöst ljud innebär att musikfilen har mer information och därmed förmåga att låta bättre än ljud i cd-kvalitet.
Rca är den vanligaste kontakttypen mellan cd-spelare, förstärkare och bandspelare.
Spotify Connect är en trådlös streamingteknik som är inbyggd i Spotifys app och gör att musiken kan strömma direkt från appen till högtalaren, utan att gå via mobilen.

Dagens stereo är trådlös och består i princip bara av en högtalare som spelar musik direkt från mobilen, surfplattan eller datorn. Borta är de stora utrymmeskrävande anläggningarna och alla sladdarna.
På samma sätt som musik är en fråga om smak, är också ljud det. Och ljudet som strömmar ut ur olika högtalare skiljer sig åt. Det gör också att en viss högtalare passar en musikgenre bättre än en annan.
Icakuriren och pricerunner.se har låtit en expertpanel testa tio trådlösa högtalare som kostar från 1 500 till 6 000 kronor, varav sex med bluetooth. Det innebär att högtalaren fungerar trådlöst med både Android och Apples iOS. Högtalarna går att ansluta till hemmanätverket och då blir ljudkvaliteten ännu bättre. Det går också att bygga ut med flera högtalare och allt styr man från sin mobil eller surfplatta.
Bästa köpet anser panelen att Audio Pro Addon 10 är. Den får högsta betyg för sitt kristallklara ljud och trycket i basen. Ljudet är lika klart på låga som höga volymer, anser panelen. Högtalaren kostar också hälften så mycket som de tre som också fått högsta betyg för bra ljud: Sony och Denon, liksom Marshall. Den utmärker sig också genom sin retrodesign och för volymstyrkan som överstiger vad ett hyreshus kan tåla. Men ljudet är fantastiskt!
Stämpeln prisvärd får testets billigaste; Philips SW750M. Den har ett bra och neutralt ljud, som passar de flesta musikstilar.
Jumboplatsen delas mellan Samsung Multiroom M7 och Panasonic SC-All8 vars ljudkvalitet bedöms som sämre än hos de övriga trådlösa, men ändå godkänt. Högt pris gör också att de får ett sämre totalbetyg.
Det som annars skiljer hög-talarna åt, förutom priset, är designen. Det kan vara avgörande för vilken modell man till slut väljer. Bland urvalet finns diskreta högtalare som smälter in i bokhyllan, retro som för tank-arna tillbaka till sextiotalet och högtalare med mer uppseende-väckande design. Allt för att utmärka sig. Många av högtalarna har också finesser som fler anslutningar och funktioner som fördyrar och som man kan fundera på om man har nytta av, innan man bestämt sig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top