Försäkra dig om att du har rätt försäkring

Barnen, datorn, guldringen, bostaden. Vilka försäkringar behöver vi egentligen – och vilka är onödiga?

I dag kan vi försäkra det mesta, från minsta smycke till bröllopsresan och hela vårt bohag förstås.
Köper vi prylar som en tv eller en Ipad talar sig säljaren ofta varm för en produktförsäkring. Handlar vi en resa på nätet måste vi oftast svara på om vi vill köpa en försäkring eller inte.
– Innan man tecknar en extra försäkring bör man ta reda på vad man redan har för skydd, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.
– Produktförsäkringar för en enskild vara och extra reseförsäkringar är ofta dyra. I hemförsäkring ingår redan ett reseskydd. Och har du en allrisk – som tillägg i din hemförsäkring – täcker den otursskador för alla dina prylar.
– Det är viktigt att läsa på så att man kan ta ställning till om försäkringen är värd vad den kostar.

Se över försäkringarna

Det kan också vara bra att se över sin “försäkringspark” då och då, menar Elisabeth Hedmark.
– Behovet av skydd ändrar sig genom livet. Har du precis flyttat ihop med din partner i en hyresrätt är det kanske inte nödvändigt att teckna en dyr livförsäkring.
– Men har du familj och stora lån på er gemensamma bostad är livförsäkringen en trygghet för dina anhöriga om det skulle hända dig något.
Vilken försäkring är vanligast att vi “missar” att teckna?
– Jag skulle säga sjuk- och olycksfallsförsäkringen som faller ut om du drabbas av en sjukdom eller skada som gör att du inte kan försörja dig som när du var frisk. Många tror att den ingår i hemförsäkringen.

Hemförsäkring viktigast

Av alla försäkringar är hemförsäkringen viktigast, tycker Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.
– Den är ett billigt grundskydd – ungefär en 100-lapp i månaden – som alla måste ha.
Utom att försäkringen täcker ens bohag – vid till exempel en brand eller ett inbrott – ingår den viktiga ansvarsförsäkringen.
– Om du skulle orsaka en olycka kan du bli krävd på skadestånd av en privatperson eller ett företag, säger Bodil Hallin. Det kan handla om miljonbelopp, som ansvarsförsäkringen täcker. Står du utan försäkringen får du betala.

Skydd på resan

Ett annat mardrömsscenario är om du blir sjuk eller skadad utomlands och saknar försäkring. Ambulansflyg från Asien kan kosta en miljon kronor; en dykolycka i Turkiet 100 000 kronor; intensivvård i en dag i USA 40 000 kronor.
Hemförsäkringens reseskydd kan ersätta dessa kostnader. Är du oförsäkrad får du stå för hela beloppet.
När ska man då köpa en extra reseförsäkring – den som man erbjuds när man köper resan?
Ja, en sådan kan vara intressant:

  • när du gör en långresa. Hemförsäkringens reseskydd gäller i 45 dagar (hos vissa bolag 60). Ett alternativ är att förlänga skyddet i din hemförsäkring.
  • om du vill vara säker på att få ersättning om resan blir förstörd av till exempel sjukdom. Kan kännas viktigt om man bokat en riktigt dyr resa.
  • om du vill ha avbeställningsskydd, som inte ingår i hemförsäkringen. Obs! Köper du resan med bankkort ingår oftast ett avbeställningsskydd.

Tänk också på att jämföra reseförsäkringen du erbjuds med en tilläggsförsäkring i hemförsäkringen – dessa två fungerar ungefär likadant. Tillägget ger avbeställningsskydd samt ersättningsresa om mer än halva resan förstörs på grund av sjukdom.

Priset en nackdel

En extra reseförsäkring kan vara något generösare när det gäller att ersätta resor där något gått snett. Nackdelen är priset. En vanlig chartervecka för en tvåbarnsfamilj kan kosta cirka 2 000 kronor.
Reser du inom EU kan du ha nytta av ett europeiskt sjukförsäkringskort, som du får på Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det land du vistas i.

Läs vår försäkringsguide här

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top