Så bra funkar aktivitetsarmband

Den räknar inte bara varje steg du tar, utan kan också hålla koll på kalorierna och hur du sover. Icakuriren och Pricerunner har testat aktivitetsarmband.

Så funkar det

Du börjar med att registrera dig och ange uppgifter om bland annat längd, vikt och ålder. Sedan lägger du upp dina mål för träningen, till exempel att gå minst 10 000 steg om dagen. Du kan sedan via en app i mobilen, surfplattan eller i datorn se hur många steg du gått under ett dygn. Du kan också se hur många timmar du sovit eller annan information beroende på märke. Det presenteras i diagram och som statistik så att du kan följa din personliga utveckling.

Se hela testet här

Så bra funkar aktivitetsarmband

Se hela testet här

Stegräknaren fick många att börja gå, pulsklockorna fick oss att börja jogga. Vi rör på oss som aldrig förr.  Det senaste året har det kommit mer avancerade prylar som uppmuntrar till vardagsmotion och kan påminna oss om vi inte rör på oss tillräckligt. Smarta band, eller aktivitetsmätare som de också kallas, håller inte bara koll på stegen och tiden, de kan också hålla reda på olika aktiviteter, kaloriförbränningen, pulsen, sömnen och till och med syresättningen i blodet. All information överförs trådlöst till datorn eller mobilen och blir överskådlig statistik och diagram. Men det är skillnad mellan hur smarta banden är. Både vilka funktioner de har och hur enkla de är att använda, men också noggrannheten och priset. Icakuriren och Pricerunner har testat åtta band som kallas smarta och kostar från drygt 700 kronor upp till drygt 2 500 kronor.

För mycket information

Bäst omdöme och högst betyg får Jawbone UP 24 som är lättburet. Förutom antalet steg, håller bandet reda på sömnen, hur länge, men också hur djupt du sovit. Den som vill gå ner i vikt kan också föra dagbok över måltiderna och få reda på om hon eller han gjort av med dessa kalorier under dagen.
Det kan låta konstigt, men ett smart band kan faktiskt logga in för mycket information. Sonys SWR10 registrerar allt, inte bara steg och sömn, utan registrerar om du surfar på datorn eller lyssnar på musik. All den informationen blir meningslös, och ingen – inte ens användaren själv – kan vara intresserad av den. Sony är också den som är mest inexakt – ett riktigt glädjeband, som registrerar 30 procent fler steg än de andra modellerna på samma sträcka. Bandet går inte heller att kalibrera.
Ett smart band behöver inte enligt tillverkarna laddas mer än var femte till sjunde dag, Withings var fjortonde dag, trots att det sitter på och ska användas dygnet runt. Det stämmer, utom för LG Lifeband, som måste laddas redan efter två och en halv dag trots att det ska hålla i fem.

Utformningen varierar

Banden skiljer också stort till utseende; vissa som Jawbon, Fitbit och Sony ser mer ut som armband utan display, medan Garmin är en klocka, de övriga en blandning däremellan.
Flera har finesser som du kan – eller inte kan – ha nytta av. Polar Loop, Sony och Garmin är vattentäta och tål en simtur, den senare kan man också snorkla med.
Withings utmärker sig genom att den kan mäta pulsen och syrenivån i blodet, även om funktionen är svåranvänd. Det följer också med en höftklämma så att man inte behöver bära den runt armen utan som en stegräknare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top