Smaktest av ekologiskt kaffe

Icakurirens smakpanel har blindtestat ekologiskt bryggkaffe. Märkena har olika smakpersonligheter, men mest skiljer det i pris. Läs hela smaktestet av ekologiskt kaffe här.

Så här provade vi

  • Fyra vana provsmakare från Icakurirens redaktion doftade och smakade blint på nio
    sorters mellanrostat bryggkaffe.
  • Vi valde att prova enbart ekomärkta kaffesorter från olika livsmedelskedjor. Många var även rättvisemärkta.
  • Vi bryggde fem sorters kaffe i taget samtidigt i likadana, testvinnande och helt nya Moccamaster-bryggare.
  • Vattnet vi använde var medelhårt Stockholmsvatten direkt från kallvattenskranen.
  • Efter bryggartillverkarens rekommendation vägde vi noga upp de olika märkenas malda bönor, 75 gram för
    10 koppar (full kanna). Vi smakade alla sorter inom 20 minuter.
  • Betyg 1–5, varav 5 är bäst.

Ekokaffe – ett viktigt val

Den som väljer ekologiskt kaffe gör stor nytta till en liten kostnad.
På kaffeplantager används farliga bekämpningsmedel, bland annat ett som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Bekämpningsmedlen sprids i miljön kring odlingarna och skadar både natur, djur och människor.
Vid odling av Kravmärkt kaffe används inga bekämpningsmedel.
Källa Naturskyddsföreningen

Smaktest av ekologiskt kaffe
Smaktest av bryggkaffe
Smaktest av bryggkaffe. Foto: Erik Hedman

Bryggmalet mellanrostat är svenskt vardagskaffes minsta gemensamma nämnare. Eftersom valet av kaffe dessutom är ett av de viktigaste för miljön provsmakade vi nio kaffesorter med ekomärkning.

Svagt kaffe smakar mer

Det är svårt att prova kaffe, smakerna har små nyanser. Men det hjälper om man inte brygger kaffet alltför starkt, annars kör de rostade tonerna över de fruktiga nyanserna. Den rekommenderade mängd kaffe vi använde fick kaffet att kännas ganska svagt, och vi insåg att svenskarna har vant sig vid allt starkare kaffe, särskilt om mjölk ska tillsättas.
Var och en får prova sig fram till optimal styrka hemma. Det lokala vattnets mineralprofil kan göra stor skillnad för både dosering och smak rent allmänt.

Stora prisskillnaden

Det dyraste kaffet (Löfbergs Harmoni och Café Organico) kostar uppemot dubbelt så mycket (99:90 kronor/kilo) som det billigaste (Coop Ekologiskt, 59:80 kronor/kilo). Kaffe är dock ofta lockvara i butik, så stora avvikelser kan förekomma.

Ekologiska och etiska märkningar

  • Cooperation utan gränser/We Effect arbetar bland annat för långsiktig landsbygdsutveckling i 25 länder.
  • EU-ekologisk. Verksamhet i enlighet med EU:s förordningar för ekologisk produktion.
  • Fair Trade . Strävar mot socialt bättre villkor för odlare, arbetare och verksamhetsort, ekologisk produktion, större miljöhänsyn.
  • Krav Odling utan kemiska bekämpningsmedel, ingen gen­modifiering, minskad miljöpåverkan; socialt ansvar.
  • PlanVivo. Klimatkompensation Åtagande att exempelvis plantera träd* i proportion till de koldioxidutsläpp produktion och transport orsakar.
  • Rainforest Alliance. Arbetar för att bevara ekologisk mångfald och skapa hållbar försörjning för kaffeodlare och -arbetare, samt förbättra jord och bevara lokala ekosystem.
  • UTZ Certified. Ideell organisation som jobbar med att skapa förutsättningar för bättre miljöhänsyn och socialt hållbar produktion av kaffe, te och kakao.
  • ZeroMission hjälper företag som vill klimatkompensera med strategi för bland annat minskad användning av fossila bränslen.
  • * Fotosyntes: Växternas blad tillverkar syre och kolhydrater av koldioxid och vatten med hjälp av solljus.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top