Lyxresa var förklädd shoppingtur

Lyxsemester på turkiska rivieran för bara 890 kronor – för bra för att vara sant? Ja, för då ingick timslånga obligatoriska shoppingbesök.

Lyxresa var förklädd shoppingtur
Kersti Byström
Kersti Byström

Det var inte konstigt att Kjell och Birgit Olsson från Västerås nappade på reklamutskicket som damp ner i brevlådan i höstas. Reseföretaget Club Royal erbjöd en resa med femstjärniga hotell med dignande frukostbufféer, turkiska bad, bussutflykter och guide – allt för endast 890 kronor.

Det låga priset gällde en i paret, den andra fick betala fullt pris, 4 390 plus flygplatsskatt.
Men bakom “lyxresans” tjusiga formuleringar om “spännande utflyktsprogram” och “goda shoppingmöjligheter” fanns en annan sida: Obligatoriska besök i affärer och på marknader som sålde lädervaror, mattor och smycken.
– Vi tvingades tillbringa totalt åtta timmar i butiker och det fanns ingenstans att ta vägen, eftersom affärerna låg på landsbygden, berättar Kjell Olsson.

Att stanna kvar på hotellet var inget alternativ, eftersom Club Royals upplägg är att resesällskapet ska byta hotell under resan och därmed åka buss.
– Vi har gjort massor av resor runt halva jorden. Den här resan är definitivt den värsta vi varit med om. Vi känner oss grundlurade.

Resebyrån är anmäld
Kjell Olsson har anmält Club Royal till Allmänna reklamationsnämnden. Han tycker att det är en gåta varför resan inte marknadsfördes som den shoppingresa den var.
Club Royal svarar att man är förundrad över kritiken, eftersom företaget anser att det framgår av programmet att “utflykterna innebär sevärdheter och fabriksbesök med möjlighet till shopping”.
Om ett par veckor kommer ARN:s beslut. Club Royal har lovat att följa nämndens rekommendationer om företaget blir fällt. Det innebär att paret Olsson kan komma att få ersättning från Club Royal.
Oavsett vad, kommer Kjell och Birgit Olsson att vara mer vaksamma nästa gång de ser ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top