Stor guide – så förvarar du maten bäst!

Bananen mörknar i kylen, och melonen kan få köldskador. Men jordgubbarna ska in på kallaste hyllan bums. Här får du en guide hur du förvarar du maten på bästa sätt. Inte minst i röttider är det viktigt.

fakta om datummärkning

Skilj på…
Bästföredatum = Livsmedlet ska ha “fullgod kvalitet” vad gäller smak, färg, konsistens och näringsinnehåll till detta datum, om det förvaras rätt. Men livsmedlet kan gott och väl vara ätbart längre. Det är tillåtet att sälja livsmedel efter bästföre-dagen, om säljaren bedömer att kvaliteten är god.
Sista förbrukningsdag = Livsmedlet kan vara otjänligt – och farligt för hälsan – när datumet passerat. Märkningen används på köttfärs, rå fågel och rå fisk som snabbt kan försämras. Det är inte tillåtet att sälja livsmedel som passerat sista förbrukningsdag.
Källa: Livsmedelsverket

Hur länge kan maten stå ute?

I direkt solljus: Dra en gräns vid 30 minuter – då är du på den säkra sidan.
Kall mat ska hållas kall, högst 8–10 grader – då kan den stå framme i upp till två timmar. Omge faten med is, lägg kylklampar/kylbrickor under, undvik solen.

Hur gjorde man förr?

  • Saltade och torkade mat, och byggde husen med kök och skafferi mot norr.
  • Dragiga visthusbodar, med glipor i väggarna, började byggas på 1300-talet – ofta på stolpar högt över marken för att hålla rovdjuren borta.
  • Isstackar – idén kom till Sverige via munkar. Stora isblock travades med sågspån mellan. Stackarna utvecklades på slutet av 1700-talet till isskåp som såg ut ungefär som kylskåp med hyllor.
  • Jordkällare – en välbyggd håller en temperatur på fyra grader året om.
  • Konserveringsapparater – började användas i början av 1900-talet.

Bästa tipset för pigg persilja och dill
 Skölj knippan och linda en liten bit hushållspapper om stjälkarna (så att överflödig fukt sugs upp) – lägg i luftig plastpåse eller burk, och så in i kylen. Kyla, luft och lite lagom fuktighet är konsten!
… och glada jordgubbar
 Förvara kartongen i en luftig påse i kylen. Rensa och skölj precis innan gubbarna ska ätas.
Källa: Ellinor Moberg,
Hushållningssällskapet.

Stor guide - så förvarar du maten bäst!
Förvara maten på bästa sätt
Foto: Johnér

Mat som förvaras rätt håller längre och smakar bättre. Och jämfört med bondesamhällets jordkällare och visthusbodar har vi i dag lyxiga, flexibla kylskåp – med finesser som expresskylning och digital temperaturläsare – där kylan hindrar bakterier, jästsvamp och mögel att växa.
– Samtidigt har vi förlorat en del grundläggande kunskap om hur vi ska förvara och hantera maten, säger Ellinor Moberg, matkonsult på Hushållningssällskapet.

Här är guiden hur du ska förvara din mat. Grundregeln för förvaring av känsliga varor som köttfärs, bär, sallad och rå fisk är att ju ka­llare – ner mot 0° C – desto längre hållbarhet.

I KYLSKÅPET

Livsmedelsverket rekommenderar 4–5° C. Temperaturen skiljer på olika platser i kylen – mät så att du vet var det är kallast och varmast.

Köttfärs och fisk, 0–2° C
Ska in på kallaste platsen så fort som möjligt. Håller bäst vid förvaring strax över livsmedlets fryspunkt, vanligen ner mot 0° C. 

Andra köttprodukter, 4–5° C
Låt inte pålägg – som skinka, korv och leverpastej – stå framme för länge. En halvtimme är okej.

Matrester, 4–5° C
Ska du äta resterna inom fyra–fem dagar, ställ dem övertäckta i kylen. Om inte, förpacka, märk och frys in.

Bär, 4–5° C
Försämras snabbt i rumstemperatur. Hållbarheten förlängs med flera dagar om bären står kallt och luftigt förpackade.

Mejeriprodukter och ägg, 4–5° C
Håller ofta betydligt längre än till bästföredag, om de står kallt. Låt inte stå framme i onödan.
Obs: Ägg i kylskåp håller flera veckor efter bästföredag! Datumet utgår från att man förvarar dem i rumstemperatur.

Sallad, 4–5° C
Dålig hållbarhet, beror på den stora ytan i förhållande till den lilla volymen; vätskeförlust torkar ut bladen. Förvara i påse – stick hål på påsen eller lämna den lite öppen.

Morötter och rotfrukter, 4–5° C
I grönsakslådan utan plastpåse. Om varorna är färska – skölj, skär bort blast och blad och lägg i luftig plastpåse.

Mer frukt och grönt som ska in i kylskåpet: Blomkål, broccoli, lök, purjolök, vitlök, rödbetor, apelsin, kiwi, nektarin, persika, plommon, päron, äpplen, vindruvor, färska örter.

Sylt, ketchup, salsa, fond, pesto med mera kan oftast stå i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Öppnade ska de förvaras i kylen.

I SVAL/RUMSTEMPERATUR

Vissa frukter och grönsaker ska inte förvaras i kylskåp, eftersom de kan få köldskador – men gärna svalt, det vill säga i 12–15° C. (Temperaturerna som anges är de optimala.)

Gurka, 10–12° C
Känslig för kyla. Viktigt att behålla plasten på.

Tomater, inte under 13° C
Brukar hålla sig fasta i en vecka i sval rumstemperatur, och smakar då bäst. Men vill man att tomaterna ska hålla så länge som möjligt ska man lägga dem i kylen – där kan de klara sig i flera veckor. Men vid kallare än 13° C kan de få köldskador.

Bananer, 12–14° C
Skalet mörknar om de förvaras kallt. Behåll plastpåsen. Enligt en studie håller bananer som förvaras i 15 grader i påse i två veckor – medan bananer i 22 grader utan påse får fläckiga skal och blir bruna efter fyra dagar.

Avokado
– Omogen mår bäst i 5–13° C. Är det kallare mörknar fruktköttet och blir trådigt.
– Mogen avokado – som tål kyla bättre – håller längre i kylskåp. Men låt vila i rumstemperatur innan den ska ätas.

Mer frukt och grönt som ska förvaras i sval/rumstemperatur: Aubergine, färsk basilika, paprika, zucchini, citron, mango och melon

I SKAFFERIET

Torrt, mörkt och gärna svalt.

Potatis, 6–8° C
Ska förvaras mörkt. I ljus bildas klorofyll som färgar potatisen grön, samt det giftiga ämnet solanin som ger bitter smak och kan orsaka magsmärtor och kräkningar.
Perfekt temperatur är 6–8° C, men 4–12° C är också bra. Potatisen klarar sig i 20° C i två–tre veckor om den är hel och förvaras mörkt. Ska man förvara potatisen länge
kan man välja kylskåp – men vid för kall temperatur samlas socker i potatisen vilket försämrar smaken.

Torrvaror som mjöl, socker, ris, pasta håller länge. Malet spannmål som mjöl kan dock härskna, och socker klumpa sig, om det inte förvaras torrt. Fullkornsprodukter härsknar snabbare på grund av att groddens fett finns kvar.

Bröd i rumstemperatur i plastpåse (bröd torkar snabbare i papperspåse). Mjukt bröd bör frysas om det ska förvaras länge.

Olja och nötter ska inte utsättas för ljus, värme eller syre – då ökar risken att varan härsknar. Skruva på locket på oljan noga och förvara nötterna väl förslutna.
Kan även förvaras i kylskåp.

I FRYSEN

Livsmedelsverket rekommenderar –18° C.
Mikroorganismer kan inte föröka sig i djupfrysta livsmedel. Men varan kan börja smaka illa, vilket dels beror på att fett bryts ner och
till slut härsknar – dels på “frysbränna”: att ytan torkar. Förpacka väl, utan luft.

Tumregel: Magra livsmedel håller längre i frysen än feta. Fet fisk och fett kött bör tinas och ätas inom
några månader – medan magra fiskar och magert kött kan ligga i frysen i upp till ett år om de är väl förpackade.

Källa: Hushållningssällskapet och Livsmedelsverkets rapport “Förvara maten rätt så håller den längre” (2011).

 

Av Victoria Lagercrantz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top