Så funkar det: Twitter

Sociala medier som bloggar och Facebook är en del av de flesta svenskars vardag. Nu lockas allt fler svenskar att twittra. En av Sveriges flitigaste twittrare är utrikesminister Carl Bildt. Icakuriren har tagit reda på hur det funkar.

Om Twitter

Barack Obama använde Twitter i sin valkampanj i presidentvalet 2008 för att nå ut till sina väljare. Genom mikrobloggen lyckades Obama att identifiera nya väljargrupper.

Under den arabiska våren 2011 kommunicerade regimkritiker med varandra på Twitter, på så sätt lyckades de att planera och genomföra demonstrationer mot de sittande makthavarna. Twitter användes även vid massakern på Utøya i somras, de norska ungdomarna på ön kunde larma om hjälp via Twitter.

Kända twittrare

Carl Bildt, Alex Schulman,
Annika Lantz, Maria Wetterstrand, Niklas Strömstedt,
Fredrik Virtanen, Gudrun
Schyman, Gry Forsell.

Vad är Twitter?

Twitter är en mikroblogg. Meddelandena får vara max 140 tecken långa.Twitter ingår i det vi kallar sociala medier. Här finns också bloggar och det sociala nätverket Facebook. Den stora skillnaden jämfört med en vanlig blogg är att inläggen på Twitter är begränsade till 140 tecken.

Hur kommer jag i gång?

Gå in på twitter.com och registrera ditt konto. Att twittra är gratis.
Tips: Du kan följa Icakuriren på Twitter!

Hur funkar Twitter?

Precis som på Facebook väljer du att lägga till vilka du vill följa.
Du kan följa både privatpersoner och företag. När de som du följer twittrar dyker deras inlägg upp på din Twitter. Ett inlägg kallas för en tweet.

Kan jag twittra från min smartphone?

Ja, det finns flera appar som gör det möjligt att twittra direkt från din smarta telefon.
Ditt inlägg publiceras direkt på din Twitter. Apparna Twitter och Twitterific för Iphone är gratis.

Kan jag koppla ihop Twitter med Facebook?

När du går in på din profil kan du ansluta ditt Twitterkonto till Facebook.

Finns det något särskilt Twitterspråk?

Nej, men det är vanligt med förkortningar eftersom antalet ord är begränsat. Budskapen blir kortare och mer koncisa än i andra sammanhang.

Vad är hashtagg och RT?

Nummertecknet # kallas för hashtagg. Det används framför ett ord för att underlätta för användare att hitta meddelanden om just detta ämne, till exempel #kronprinsessbabyn. Det är också ett sätt för evenemang och organisationer att samla all information om ett ämne, som #melodifestivalen. Att sprida eller vidarebefordra någon annans tweet kallas för re-tweet och förkortas RT.

Hur många twittrar i Sverige?

Twitter är i dag den största mikrobloggen. Det finns cirka 147 000 svenska Twitterkonton registrerade och 87 000 av dem är aktiva twittrare. De flesta bor i storstäder.

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top