Test av dunkuddar

Hästens går ut hårt i reklamen men deras dunkudde håller inte måttet. Kudden innehåller hela 8 procent mindre dun än utlovat. Läs hela Icakurirens test av dunkuddar här (öppnas i en pdf-fil).

Så här testade vi

  • Tre tester utfördes av Textil & Läderlaboratoriet.
  • Duntäthetstest: Mäter hur mycket dun och fjädrar som tyget släpper igenom. Två rektangulära kuddar sys, fylls med en viss mängd fyllnadsmaterial och sätts in i en speciell maskin.
  • Fyllnadsviktstest: Jämför hur mycket dun och fjädrar en kudde innehåller jämfört med vad tillverkaren uppger.
  • Belastningstest: Mäter hur mycket kudden sjunker ihop.

Fakta skötselråd

  • Använd alltid ett speciellt kuddskydd mellan kudden och örngottet. Det skyddar kudden mot fläckar och smuts och är lätt att tvätta.
  • Kudden ska skakas och vädras ofta men aldrig piskas eller dammsugas.
  • Tvättas i 60 grader med endast halva mängden tvättmedel. En del tillverkare rekommenderar endast enzymfritt tvättmedel.
  • Använd aldrig sköljmedel.
  • Torktumla kudden tills den är helt torr, gärna tillsammans med flera tennisbollar för att fluffa upp dunet.
    Kemtvätta inte dunkudden.

Fakta märkningar

*Öko-text. Europeisk märkning som visar att tyget och tråden är fri från kemikalier som vid kontakt med huden kan vara skadliga.
**Nomite. Märkning som visar att produkten är godkänd för personer med astma och allergi.
***Daunasan Downafresh. Europeisk märkning som ska garantera att dunråvaran är vattentvättad och upphettad i 100 grader.
****Outlast. Tyg som enligt tillverkaren ska hålla huvudet lagom varmt hela natten. Består av mikrokapslar som ska hålla kroppstemperaturen på en jämn nivå.

Test av dunkuddar
dunkudde

“För oss är endast kuddar och täcken av äkta dun och fjädrar gott nog”, hävdar Hästens i sin reklam. Problemet är bara att kuddarna inte innehåller så mycket dun och fjäder som Hästens lovar.
I Icakurirens stora test av dunkuddar innehöll de testade kuddarna från Hästens endast 575 gram fyllnadsvikt mot utlovade 625. En felmarginal på plus eller minus 5 procent är acceptabelt enligt Europastandard men

Hästens felmarginal är hela 8 procent, helt oacceptabelt för så dyr kudde. Skulle Hästens, mot förmodan, sänka priset på kudden med motsvarande 8 procent skulle den kosta 911 kronor i stället för 990.
Tio olika kuddar ingick i Icakurirens test. Samtliga kuddar anses som normalhöga av företagen själva eller återförsäljaren.
I testet jämförde vi den verkliga fyllnadsvikten jämfört med den uppgivna. Vi testade också duntätheten, alltså hur mycket dun och fjäder som tyget släpper igenom samt hur hög kudden är före och efter belastning, för att få veta hur platt kudden blir när man ligger på den.

I budgetklassen (upp till 350 kronor) får både Ikea och Hemtex godkänt. Den sistnämnda är den absolut plattaste, både med och utan belastning. Den högsta kudden av alla, både med och utan belastning, är kudden från Gripsholms. Billig men hård och stickig eftersom den endast innehåller fjädrar.
I mellanprisklassen (351–700 kronor) ingår kuddar från Kung­ sängen, Jysk och Mio. Här återfinns också utstickaren från Soft Night från Jysk med dubbla kammare som passar dig som inte har som vana att vända på kudden. Den mjuka överdelen består nämligen av 90 procent dun medan den stickiga underdelen består av 15 procent dun.

Knappt godkänt i mellanprisklassen får kudden från Mio. Den innehåller 7 procent mindre dun och fjädrar än vad som utlovas. Dessutom känns de hårda fjädrarna genom tyget. Innehållsförteckningen är inte heller komplett eftersom det endast står att kuddarna innehåller 60 procent fjädrar, inte vad de andra 40 procenten kan tänkas innehålla.

I klassen dyr kudde (701 kronor och uppåt) ingår kuddar från Sängjätten, Hästens samt Duxiana som får fem hjärtan. Den har dubbelt tyg och är den mest duntäta av dem alla. Kudden, som är testets dyraste, innehåller 75 gram mer fyllnadsmaterial än vad som utlovas.

Endast en tvåa i betyg får där­emot den näst dyraste kudden; Hästens. Ett skäl är att den, som sagt, innehåller mindre dun och fjäder än utlovat. Ett annat att kudden inte går att tvätta i högre temperatur än 30 grader enligt tillverkaren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top