Smaktest av räkor i lag

Vill du har räkor i lag - välj handskalade. Lite dyrare, men så mycket bättre. Läs hela smaktestet av räkor!

Smaktest av räkor i lag
Gör en Toast Skagen
Toast Skagen är riktig klassiker och väldigt gott om man har fina skalade räkor. Gör som krögaren Erik Lallerstedt, blanda i lite pepparrot, du kommer inte att ångra dig!Blanda 250 gram skalade, grovhackade räkor med en knapp deciliter majonnäs, 3 matskedar riven pepparrot, en halv deciliter hackad dill och rikligt med nymalen svartpeppar. Lägg på smörstekt bröd och toppa med en klick löjrom. Foto: Patrik Cederman

Engelsvikens handskalade räkor var klar vinnare i Icakuriurens test av skalade räkor i lag. Men testet var överlag ingen rolig historia.
Man kan dela upp räkorna i två kategorier, handskalade vilket tydligt framgår av namnet, och maskinskalade som säljs som räkor eller lyxräkor. Att en räka upphöjs till lyxräka har bara med storleken att göra, de visade sig visserligen vara större men som i Icas fall till och med sämre i smak och konsistens än sin billigare märkeskompis.

De maskinskalade håller usel kvalitet och har inte mycket gemensamt med riktiga räkor. Med få undantag smaklösa, trasiga, bleka, torra och lösa i konsistensen. I de sämsta fallen luktade räkorna sump, som hos Kosterfiskarns räkor, och hade en obehaglig transmak som hos Icas lyxräkor. De som klarade sig hyfsat var Hemköp, Coop och Icas vanliga men vi kan ändå inte rekommendera dem.

Välj handskalade räkor, trots det högre priset, oavsett om du ska göra räkmackor, sallad, pasta eller om du ska pimpa fiskgrytan. Det är det värt, men det godaste alternativet är ändå att skala själv.
Testet var ett blindtest och utfördes av Icakurirens matredaktion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top