Test av underlakan

Det kanske inte enbart hänger på underlakanet hur du sover. Men visst är det irriterande om lakanet krymper eller blir noppigt i tvätten.Läs testet av underlakan här (öppnas i en pdf-fil)

Så gjordes testet

Lakanen är testade av Textil och Läderlaboratoriet Stockholm AB. Storleken på underlakanen mättes före och tvätt och torktumling. Därefter testades deras noppegenskaper och rivstyrka efter att lakanen hade strykts.

Lakanen är inköpta i Stockholmsområdet i november 2010.

Fakta om miljömärkningar

Svanen, Eu-Blomma eller Öko-Tex – vad är bäst?

Några lakan är märkta med Svanen eller EU-Blomman vilket ger ett extra plus. Litet plus får även lakan som är Öko-Tex-märkta.

Lakanet från Himla, som uppges vara tillverkat av ekologisk bomull, får inget extra plus i testet eftersom lakanet inte har någon en certificerad märkning.

EU-blomman (EU ecolabel)

Är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-kommissionen. Precis som de nordiska länderna enats om svanen har EU enats om EU Ecolabel som har gemensamt miljömärke. (Miljömärkning Sverige AB har det övergripande ansvaret fär både Svanen och EU Ecolabel i Sverige.)

Svanen

Är en nordisk officiell miljömärkning. Visar att varan belastar miljön och människors hälsa så lite som möjligt. EU-blomman (EU Ecolabel)

Är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-kommissionen. Precis som de nordiska länderna enats om Svanen har EU enats om EU Ecolabel som gemensamt europeiskt miljömärke.

(Miljömärkning Sverige AB har det övergripande ansvaret för både Svanen och EU Ecolabel i Sverige.)

Öko-Tex 100

Innebär att tillverkaren garanterar att det inte finns några skadliga ämnen kvar i produkten. Märkningen säger dock inget om hur själva tillverkningen har gått till och väger därmed inte lika tungt som Svanen.Coop 020– 71 10 10

Köpställen

Ellos 033-33 000

Gant 08-506 760 60

Hemtex 033-20 84 00

Himla 018-56 62 00

Ica 020-83 33 33

IKEA 0775-700 500

Jysk 0770-457 457

Lexington 08-54 55 58 00

Åhléns 08-402 80 00

Ett bra underlakan ska klara tre krav: det får inte krympa, det får inte bli noppigt och det ska klara många nätters sömn och många tvättar utan att gå sönder.

Den som har släktskap med prinsessan på ärten ska akta sig för lakanen från Jysk, Hemtex och Gant som alla fick bottenbetyg när det gäller antal noppor.

Jysk och Hemtex lakan är båda av satin vilket kan låta lyxigt men vad hjälper det om de ändå är fulla av noppor efter tvätt. Då spelar det ingen roll att Hemtex i sin reklam lockar med att den kammade bomullen ger tyget en slät yta och en sidenmatt lyster. Den mjuka och sköna känslan gör att det känns som att man sover i en lyxig hotellsäng.

Det dåliga resultatet för Hemtex kan bero på att vi i vårt test har låtit torktumla samtliga lakan trots att Hemtex, som enda tillverkare, säger att lakanet inte tål detta. Men hur många har tid och plats att låta lakanen hänga på tork? Att lakanen ska klara torktumling är helt enkelt ett minimikrav år 2011!

Även Gants lakan borde vara lyxigt med tanke på priset: 995 kr! Visst, Gants lakan har flera plus: den generösa storleken på 280×180 cm, den minimala krympningen och utmärkt rivstyrka! Men tyvärr räcker inte det för att få godkänt betyg när nopporna är rekordmånga.

För den som önskar en noppfri sömn kan det vara smartare att satsa på ett billigt lakan även om rivstyrkan är sämre. För ett Gant-lakan kan du nära på sex lakan från Coop för samma pris. Dessutom får du en samvetsgrann sömn eftersom lakanet är svanenmärkt, ett klart plus.

Förutom noppor som skaver är lakan som är för små ett gissel. Mest krympte lakanet från Ellos, hela 10 procent på längden och bredden vilket motsvarar 24 respektive 16 centimeter.

Flera andra med lägre pris, som Ikea, Ica, Jysk och Coop krympte också mer än 5 procent som kan anses som acceptabelt. De dyrare lakanen, från Lexington och Himla, krympte också men det har båda tillverkarna kompenserat för då deras lakan var större från början. (Lexintons lakan är i kontrollmätning 162 cm brett i stället för de 150 som står på förpackningen.)

Kvaliteten varierar

Olika kvalitet på bomullen beror både på hur den är odlad och på vilket sätt som den är beredd.

Satin

Är vanlig bomull som är vävd på ett speciellt sätt för att få en glansig yta. Säger egentligen inget om hur den klarar tvätt och vardagsslit.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top