Tekniken som förenklar ditt liv

Våga prova tekniken som gör livet både lättare och roligare. Vi hjälper dig att få koll på årets nyheter.

Må bra med teknik

Slappa på nytt sätt. Tekniken har revolutionerat marknaden för må bra-produkter. Spikmattor i all ära, men det är alla prylar som drivs av elektricitet som svämmar över på hälsomässorna. Monter efter monter fylls med möbler och prylar som gör att du kan massera dig själv. Massagestolarna liknar flygplansstolar i business class med fotstöd, hörlurar och fjärrkontroll. Rena avslappningsmaskinerna.
Om du nöjer dig med något litet finns det vibrerande fotbad och kloförsedda små apparater. Det finns till och med små massageprylar som du kan koppla in i usb-porten på datorn, för att snabbt få bot för den karakteristiska pelikannacken framför skärmen.

 

Supermobilen

Nu kommer de nya supermobilerna, androiderna. Experterna spår att de kommer att ta över efter den förra mobila revolutionen, iPhone, som placerade datorn i handen.
De nya mobiltelefonerna bygger på ett nytt system för internet som heter Android och ägs av Google. Ibland används också begreppet Googletelefon. Det nya är att du inte blir påprackad ett helt internetpaket med mängder av funktioner som du inte är intresserad av. Nu kan du skräddarsy din mobil och välja vad du vill utnyttja. I vår kommer alla mobiltelefontillverkare att ha sina egna modeller.

 

Lagra i molnet

Samla alla bilder och all musik på ett ställe. Det bagage du släpar runt på i livet kommer att lätta 2010. Lp-skivor, cd-skivor, filmer, negativ och diabilder kan föras över till datorn. Det finns produkter och usb-kablar i mängder som gör jobbet lätt. Du kan dessutom samla allt digitalt på en enda hårddisk i hemmet, kallad NAS, och avgöra om du vill lyssna och titta på datorn, tv:n eller stereon.
Nästa steg är att du lagrar alla dina privata dokument och bilder på internet. Uttrycket som används är att ”ha allt i molnet” och det finns många tjänster på webben för det.
Detta är en trend som i förlängningen utmanar materialismen. Du behöver inte äga för att ha! När det gäller musik kan du abonnera på musiktjänster som Spotify och få tillgång till både musik du minns och ny musik du hör på radion. Spotify kostar 99 kronor i månaden utan reklam. Med reklam är det gratis, om du får en inbjudan.

 

Minidatorn

2010 kan du köpa en dator som ryms i din handväska och ändå få alla funktioner du önskar.
Skärmen brukar vara cirka 10 tum och minnet cirka 1 GB.
Men det skiljer mycket på olika märken så det lönar sig att jämföra. Kolla batteritiden. Eftersom du kommer att använda minidatorn bland annat när du är på språng, är det viktigt att du kan ladda batteriet så att det håller länge. Jämför också storleken på tangentborden.
Med dagens välutrustade laptop har du tillgång till allt i ditt knä
– eller din säng. Logitech har gjort en kudde med inbyggda högtalare för god natt-filmen.

 

Gröna prylar

Surfa med solceller. Äntligen har tillverkarna vaknat och börjat tänka mer på energi och återanvändning. Vitvarutillverkarna var föregångare med gröna kylskåp och tvättmaskiner, men nu är det möjligt att jämföra energiförbrukningen även hos tv-apparater och datorer.
Energisnålast är det att driva sin teknik med solceller, som bara kräver ett litet batteri och solljus för att fungera. Rulla ut en matta med solceller i fjällen eller på något annat strömlöst ställe och surfa på din dator.

 

Platta böcker

2010 kan bli året när läsplattan slår igenom. På läsplattan laddar du ner böcker i digitalt format och bläddrar som i en vanlig bok. Du kan köpa böcker från internetbokhandlare som adlibris.com. De kostar cirka 40–140 kronor. Bonniers kommer från och med i vår att ge ut både pappersbok och e-bok samtidigt. Du kan också låna e-böcker från biblioteket. Helt gratis är de e-titlar som är äldre än 50 år, finns på gratissajter att ladda ner, till exempel runeberg.org.
Världens mest sålda läsplatta är Kindle från amazon.com, men det finns inga e-böcker för den på svenska. NUUT är den första som säljs i Sverige.
För ett par veckor sedan släpptes Apples multimediaplatta iPad, som ännu inte säljs i Sverige. Den är inte bara en läsplatta, utan gör det även möjligt att titta på film och bilder. För oss svenskar är fortfarande både pris och språkstöd oklart.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top