Hur väljer jag julskinka i år?

Ekoskinka, Kravmärkt eller ingen alls. Just nu undrar vi om man över huvud taget ska våga köpa skinka till jul. Efter alla larm om vanvårdade grisar känns det inte självklart.

Fakta om julskinkan

Julskinkan i siffror:

  • 85 procent har julskinkan som en av favoriterna på julbordet.
  • 27 procent tycker att det är viktigt att skinkan är ekologisk.
  • 6 procent av Scans julskinka är ekologisk.

Källa: Scans julundersökning 2009

Hitta lokal julskinka:

Hur väljer jag julskinka i år?
Hur väljer jag julskinka?
Anette Sievers bästa tips är att leta efter någon lokal charkuterist att lita på, en gårdsbutik eller saluhall. Foto: Arne Adler

Dags för årets djupdykning i kyldisken efter den perfekta julskinkan. Men finns den? Köttindustrins bild av glada svenska grisar med knorr på svansen visade sig inte stämma. Efter larmen om vanvårdade grisar ligger det nära till hands att välja bort julskinkan helt. En annan strategi är att bara blunda för eländet och känna sig fram till en lagom stor och lagom rund julskinka.
Men om jag vill göra ett medvetet val, hur gör jag? Här är tre saker att ha koll på:

Ursprunget

Just i år kanske inte svenskt kött känns så lockande, men titta ändå efter ursprungsland. Det är frivilligt att märka fläskkött. Om det ändå nämns är det för att köttproducenterna vill skryta med svenskt kött. Står det ingenting kan du sluta dig till att skinkan är från något annat land, framför allt Danmark. Själv har jag inte glömt vårens avslöjanden, med danska suggor som fixerades i trånga burar utan halm och som regelmässigt fick knorren avklippt. I valet mellan svenskt och danskt väljer jag fortfarande svenskt.

Leta efter färsk

Är det viktigt för dig att köttet kommer från en nyslaktad gris, välj en färsk rimmad julskinka framför den färdigkokta. Julskinkorna börjar produceras mitt i sommaren, efter grillsäsongen. En del skinkor fryses ner, en del djupkyls och kokas senare. Djupkylning behöver inte redovisas på förpackningen, till skillnad från djupfrysning. Det är fullt lagligt att förvara en skinka vid en temperatur strax över nollpunkten i några månader för att senare koka den och sälja den som kokt, vakuumpackad julskinka.

Krav eller eko?

Själv litar jag på Krav när det gäller god djuromsorg, men när det gäller julskinkan lönar det sig inte att leta efter Kravmärket – i alla fall inte på en vanlig Ica eller Coop. Den största ekologiska köttproducenten Scan tillsätter nitrit till ekoskinkorna för att de ska bli rosa (annars är de grå), och det tillåter inte Krav. Därför blandas skinkor från alla sorters ekogrisar, både Kravgodkända och EU-ekologiska. När det gäller EU-ekologiska djur finns inte samma stränga krav på att djurens naturliga beteende ska tillfredsställas, till exempel grisars utevistelse i hage.

Vad som ändå gör att jag föredrar ekologisk skinka framför konventionell är att alla ekobönder årligen kontrolleras av en tredje part.
Min julskinka är faktiskt beställd från en gårdsbutik som garanterar Kravmärkt djurproduktion och närslakt, men det köttet räcker förstås inte till alla. Bästa tipset är ändå att leta lokalt efter någon charkuterist att lita på, kanske en gårdsbutik eller en välsorterad saluhall. Annars återstår bara att vänta på en Godare jul 2010. Då kommer med all säkerhet julskinkorna från gladare grisar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top