Ta kontrollen med en inspelningbar box

Pausa "Aktuellt" mitt i direktsändning? Snabbspola över reklamen? Med en inspelningsbar box tar du kommandot över din tv. Här är en grundkurs.

Först måste du ha koll på två olika begrepp

Digitalbox med hårddisk. (Hårddisk är ett minne där information, t ex en film, lagras.) Kallas ibland inspelningsbar box. Med en sådan kan du:

* spela in program som kommer att sändas längre fram.

* spela in program från en kanal samtidigt som du tittar på en annan kanal.

* söka och spela in program med din favoritskådis eller favoritlag på en del boxar och

* pausa mitt i direktsändning, kanske för att svara i telefon eller sätta på kaffe.

DVD-recorder. En låda där du kan spela in t ex film på en hårddisk och sedan kopiera till en DVD-skiva, att jämföra med forna tiders video (VHS). Med en sådan kan du:

* spela in ett program som kommer att sändas i längre fram.

Heta TV-trender just nu

* Supertunna plattskärmar. Den tunnaste skärmen från 40 tum som finns i butik just nu, är bara tre centimeter.

* Mediaspelare. Innebär att TV:n är integrerad med ditt eget nätverk och internet. Då kan du "surfa" med fjärrkontrollen och använda tv-skärmen i stället för datorskärmen när du t ex tittar på tjänster som t ex Youtube (videoklipp på nätet www.youtube.com).

* Miljömärkta TV-apparater. Och nu det allra senast nytt: Svanenmärkta digital-TV-boxar. De säljs av det danska företaget Kjaerulff 1 och har låg energiförbrukning och utesluter ett flertal miljö- och hälsoskadliga ämnen som annars är vanliga i elektronik. Boxarna är konstruerade för att lätt kunna återvinnas. I höst planerar företaget att lansera även inspelningsbara boxar som ska bli Svanenmärkta.

Liten ordlista:

* DVB. Digital Video Broadcasting. Namn på systemet för digital-TV som är en standard för stora delar av världen.

* DVB-t. Se ovan. "t" står för terrester, markbunden.

* PVR, DVR, hårddiskspelare eller hårddiskbox. Olika namn för digitalbox (PVR) eller dvd-rekorder (DVR) med inbyggd hårddisk.

* Dubbla TV-tuners. Gör att du kan spela in ett program från en kanal medan du tittar på ett annat.

* EPG. Elektronisk programguide där du kan söka t ex en viss skådespelare och schemalägga inspelningen.

* PPV. Vissa TV-leverantörer erbjuder Pay per wiew , innebär att du kan beställa film eller sportevenamng till din egen tv. Programmet visas samtidigt till alla som beställt.

* Time-shift. Funktion som gör att du kan pausa i ett program, även direktsändning. Programmet lagras och återupptas en kort tid senare.

* VOD. Video on demand innebär att du kan beställa film när när du själv vill men endast under en viss tid (t ex 24 timmar).

Allra först: Har du redan koll på den digitala tv-världen kan sluta läsa nu. Den här grundkursen gäller endast dig som har total nollkoll på allt som handlar om hårddiskar, time-shift och PPV.

Känns det redan motigt? Ta det lugnt, vi börjar med det mest elementära. När grundkursen är slut kommer du kunna tillräckligt mycket för att kunna ta kommando över dina egna tv-tider.

 

Nu startar vi kursen!

Steg 1: Ta reda på hur du ser på tv i dag!

Det finns fyra sätt:

1. Via kabel*

Gör så här i sådana fall: Köp en digitalbox med hårddisk, i affär eller direkt av leverantören (t ex Comhem).

Eller: Köp en enkel digitalbox och en lös DVD-recorder. (Färre funktioner.)

2. Via digitala marknätet? (Alltså antenn på taket.)

Gör så här i sådana fall: Köp en digitalbox med hårddisk, i affär eller direkt av leverantören. (I detta fall Boxer som är enda leverantören av tv via digitala marknätet.)

Eller: Köp en tv med inbyggd mottagare och DVD-recorder med inbyggd mottagare. Då kan du spela in program (på en annan kanal än den du tittar). Du kan pausa mitt i sändningen men det är mer omständligt.

3. Via parabol? (Alltså satellit via t ex Canal Digital eller Viasat.)

Gör så här i sådana fall: Köp en inspelningsbar digitalbox med hårddisk för att kunna titta på en kanal och kunna titta på en annan kanal samtidigt.

4. Via bredband? (Kan vara t ex Telia eller Bredbandsbolaget.)

Gör så här i sådana fall: Fråga din bredbandsleverantör om det finns en inspelningsbar box, annars köp en DVD-recorder med hårddisk. Nackdel: du kan inte se på en kanal och spela in en annan samtidigt.
 

Steg 2: Fundera på hur stort minne du behöver.

Alltså hur stort minne ska digitalboxens hårddisk/DVD-recordens hårddisk ha? Det finns hårddisksminne från 80 GB (då kan du spela in ca 40 timmar, kostar ca 3 000 kr) till 500 GB (ca 250 timmar, kostar ca 8 000 kr).
 

Steg 3: Ögna ordlistan nedan. Då har du i alla fall lite koll när du kommer till affären eller kontaktar TV-leverantören.
 

Steg 4: Gå in på din tv-leverantörs webbsida. De flesta har mycket lättförståeliga instruktioner där du kan provtrycka på webben. I många fall räcker det med en enda knapptryckning för att du ska få totalt kommando över din egen tv-tid.

Lycka till!

Källa: Anders Olsson på Lars Bengtsson Ljud/Video.

 

Läs också 10 steg till ett bra tv-köp och HD-tv – så funkar det

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top