Att bo i andelshus

Dela sommarhuset med andra. Genom att köpa en andel i hus eller lägenhet slipper du tänka på underhåll och kan ändå känna dig hemma i huset år efter år.

Fakta andelshus – Så funkar det

Vad kostar det?
Andelens pris varierar stort efter var huset ligger och om den är kopplad till en viss säsong. Tillkommer gör månads- eller årsavgift för sophämtning, vägunderhåll, säkerhetsbevakning (i utlandet), löpande underhåll, med mera. Inför stora reparationer kan även varje delägare få skjuta till kapital.

Vad får jag göra i mitt hus?
Att äga hus tillsammans brukar skötas via en bostadsrätts- eller ekonomisk förening. Alla delägare träffas en gång om året och beslutar om avgifter, reparationer och ordningsregler.
Att snickra, måla, sätta upp eller lämna kvar personliga grejer är sällan tillåtet, däremot kan det vara okej att lämna kvar en del torrvaror och kylkonserver.

Hur många ägare är vi?
Tio andelsägare är vanligt för fjällstugor medan mer långväga semesterparadis, som kräver flera veckors vistelse i sträck, kan ha sex ägare, till exempel Thailand.

Hur många veckor får jag för pengarna?
Det beror på antalet ägare, men oftast handlar det om fyra till sex garanterade veckor. Sedan kan du ju ha turen att få hyra eller gratis ta en extra vecka i anspråk av någon delägare som inte kan utnyttja den.

Vilka veckor får jag?
En del husföreningar har fasta veckor kopplat till andelarna. Då har du samma vecka varje år. Men det är vanligt att ha ett rullande schema för turordningen att välja veckor. Det brukar vara ett sinnrikt system så att alla andelsägare har chans att välja bra veckor olika säsonger.

Kan jag få flera veckor i sträck?
Det beror på vilket system hus-ägarna valt. Om ni är många andelsägare är det inte alls säkert att du lyckas få flera veckor i sträck till exempel under högsommaren.

Kan jag byta vecka?
Att byta veckor fram och tillbaka är krångligt för föreningen att administrera. Sådant får du göra upp på egen hand. Ofta finns en anslagstavla på husföreningens hemsida eller en mejlinglista så att du kan kontakta de andra delägarna och fråga.

Att bo i andelshus
Andelshus Gotland bygger i liten skala i bland annat Västergarn. Åtta andelsägare betalar cirka 450 000 kr vardera. Då har de tillgång till sex veckor per år i ett fullt utrustat hus på 90 kvadrat och en gäststuga på 20 kvadrat.

Så fort det våras en aning sätter suget in efter ledighet och humlesurr i ett enkelt tjäll en bit hemifrån. Men sommardrömmen måste ju inte vara ett alldeles eget hus. Tvärtom kan njutningen då bli en mardröm av spikande, målande och evigt projektande. Och att inte ha sin egen stil och privata saker omkring sig kan vara befriande – du slipper känslan av att prylarna “äger” dig.

Fler och fler svenskar ser det goda i att via andelar dela hus. Både i Sverige och utomlands byggs det allt fler andelshus och -lägenheter.
– Jag tror det är ett tecken på att vi vill ha det ganska bekvämt, samtidigt som många har vant sig vid att ha något eget. Andelshus är ju den gyllene medelvägen i stället för att äga ett helt hus, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.
– Det har varit en lång tillvänjningsfas här, jämför med USA till exempel där det är vanligt att äga andelar i hus. Vi har nog varit väldigt fångade av den negativa kritiken kring andelshus utomlands.

I svenska fjällen har andelsägande länge varit ett vanligt sätt att få tillgång till skidbackar en vecka eller två. Men även den som inte åker skidor kan ha intresse av ett boende där. Vår och sommar i fjällen är ju alldeles betagande med vandringsleder, myskoxar och rara orkidéer.
– Det är klart att de flesta som köper andelar i fjällen är skidåkare. Men sommarveckorna är också populära. Många är ju friluftsmänniskor och då spelar det inte så stor roll om det är sommar eller vinter, säger Mikael Reiser på Svenska Andelshus, som säljer hus i Sälen, Åre och Vemdalen.

Ett delat husägande är för många den enda möjligheten att få ett mer permanent sommarboende på attraktiva platser. På exklusiva Västkusten kan man skapligt billigt få njuta av saltstänkta klippor år efter år genom andelsägande. För mellan 10 000 och 120 000 kronor efter säsong, köper du en fast vecka och en rörlig i semesterbyn Capri utanför Strömstad, som byggdes i slutet av 1970-talet (se artikel intill). Ett lika gammalt andelsboende med liknande prisbild finns på yttersta sydspetsen Smygehuk. På Gotland börjar också marknaden för gemensamt ägda hus växa fram. Där kan en andel gå på runt 450 000 kronor för sex veckor per år.

Spanska solkusten är klassisk mark för andelslägenheter och -hus utomlands. Där byggs ännu mycket nytt trots att priserna är rätt låga. På nätet säljer privatpersoner andelar i Spanien för 30 000 kronor och uppåt för en vecka beroende på säsong och läge.

I vårt nya semesterparadis Thailand är det inte vanligt att dela boende. De flesta köper egna hus eller lägenheter. Där får en utlänning inte äga fastigheter, det vill säga mark och hus, utan man köper huset och hyr marken. Men en av få aktörer i andelshus är Thaimäklarna som bygger hus söder om Pattaya. Andelarna ligger på 200 000 kronor och uppåt och ger tillgång till huset en 14-dagarsperiod under lågsäsong och en under högsäsong efter rullande schema. Under värsta regnperioden bebos inte husen.
– Vi har avdelat ett hus i sänder till andelshus. Än så länge går det lite trögt, men de som har köpt är mycket nöjda med att slippa lägga ut en dryg miljon på ett hus. De flesta utnyttjar ju inte sina hus mer än några veckor, säger Roger Fagerlund på Thaimäklarna.

Andra exotiska boendemiljöer är Costa Rica eller de västindiska öarna, även om det då främst handlar om att veckovis hyra en andelslägenhet. Det kan vara ett bra sätt att pröva. I Västindien kan man få ett enkelt boende för 4 000 kronor per vecka och uppåt. Oftast är det billigare under den svenska sommaren eftersom det då är regnperiod där.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top