Snart släcks glödlampan- men få känner till riskerna med lågenergilamporna

Den vanliga glödlampan släcks snart för gott och ersätts med lågenergilampan. Miljövänlig? Ja. Och nej! Lågenergi-lampor innehåller giftigt kvicksilver.

I höst förbjuds matta glödlampor

September 2009. Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 W-lampor.
September 2010. Förbud mot klara 75 W glödlampor.
September 2011. Förbud mot klara 60 W glödlampor.
September 2012. Förbud mot klara 40 W och 25 W glödlampor.

Fakta om kvicksilver

Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna som finns och utgör ett hot mot både naturen och människors hälsa.

Kvicksilver kan skada nerv-systemet och dess utveckling hos fostret. Det är en anledning till att det finns speciella kostråd till kvinnor som planerar att skaffa barn, är gravida eller ammar när det gäller insjöfisk och Östersjöfisk.

Kvicksilver kan också ha negativa effekter på hjärt- och kärlsystemet, immunförsvaret, fortplantningssystemet samt njurarna.

Framtidens lampor

Ny teknik för belysning är på väg och finns i vissa fall redan – fast ofta till ett högt pris. Den utveckling som alla hoppas på bygger på lysdioder, LED. De lampor som finns i dag är svaga, ger ett blåaktigt sken och är främst lämpade för spotbelysning. Redan nu är det en bra idé att byta ut spottarna i taket mot LED, som kräver ännu mindre energi än lågenergilamporna. De LED-lampor som utvecklas just nu kommer att fungera bra även som allmänbelysning, med bättre spridning och ljusspektrum.

Redan nu finns nätspänningshalogenlampor. De ser ut som vanliga glödlampor och kräver inte transformator. Ljuset från en nätspänningshalogen är ganska likt det som kommer från en glödlampa. För den som behöver mycket ljus för att se bra kan det vara ett bättre val än lågenergilampan.

Snart har den vanliga glödlampan lyst färdigt. Redan i september plockas några av de vanligaste watt-talen bort från butikshyllorna och lågenergilamporna tar deras plats. Det är bra för miljön, eftersom de drar så mycket mindre energi.

Men lågenergilamporna är också miljöfarliga, eftersom de innehåller kvicksilver. Om de går sönder är de också farliga för din hälsa. Då riskeras kvicksilvret att spridas, speciellt om lampan är varm. Det officiella rådet visar på den fara som finns: Utrym rummet under en halvtimme och öppna alla fönster.

Det är Kemikalieinspektionen som förmedlar varningen. Där arbetar Göran Gabling:
– Jag förstår om människor känner olust inför att hänvisas till en belysning som innehåller kvicksilver. Lösningen är inte optimal, för att uttrycka sig milt, säger han.

– Man hade kunnat vänta med förbudet av glödlampor tills man hade en kvicksilverfri belysning. Vi står inför ett teknikskifte när det gäller belysning och lågenergilampan är bara en övergångslösning. I framtiden kommer vi att se mer och bättre lysdioder, LED.

Beslutet att avskaffa glödlampan är gemensamt för EU och bygger på beräkningar av EU-kommis-sionen. Lågenergilampan drar bara en fjärdedel av den energi som krävs för att lysa upp glödlampan. Mindre energiåtgång ger mindre klimatpåverkan.

Om man ser till hela Europa gör man en miljövinst även när det gäller kvicksilver. Elen produceras ofta i kolkraftverk och kol innehåller kvicksilver. Mindre förbränning av kol kommer att betyda mindre utsläpp av kvicksilver.

Men allt fler lågenergilampor i hemmen kommer ändå att innebära att risken för att komma i kontakt med kvicksilver ökar. Samtidigt förstärks förbudet mot kvicksilver i Sverige i sommar, även om fortfarande många produkter i likhet med lågenergilampan är undantagna.

Samtidigt som lågenergilampan kommer att ta glödlampans plats på hyllorna i affären blir det ny märkning på förpackningarna.
– Det kommer att stå att låg-energilampan innehåller kvicksilver och hur mycket, säger Göran Gabling.

Men räcker det, med tanke på farorna? – Från svenskt håll hade vi önskemål om att det även skulle stå att lågenergilampan ska lämnas in som miljöfarligt avfall, men där fick vi backa. Nu kommer människor att hänvisas till en webbplats. Vi hade även önskat att lysrörsförpackningarna skulle märkas med kvicksilverinnehåll, men så blir det inte. Argumentet är att de ofta används i offentlig miljö och inte av vanliga konsumenter.

Det finns inga exakta siffror på hur stor del av lågenergilamporna som lämnas in på återvinningscentralerna. Sophanteringsmyndigheten hänvisar till belysningsbranschen, som har producentansvaret. Belysningsbranschen uppger att en stor del av lågenergilamporna lämnas till återvinning, senaste tillgängliga siffran är 70–80 procent.

Men Kalle Hashmi på Energimyndigheten är inte imponerad över beräkningsgrunderna:
– Det är absolut nonsens, säger han. Jag tror att branschen bara höftar till. Jag har varit i kontakt med flera stora aktörer, bland annat Ikea, och min uppfattning är att 20 procent återvunna lågenergilampor är närmare sanningen.

Hur ska vi bli mer medvetna om faran med lågenergilampor, så att vi inte slänger dem i soporna? – Samhället måste engagera sig mer. Människor ska kunna lämna in lågenergilampor och lysrör på närmare håll. Det är fel att man ska behöva ta bilen till en åter-vinningscentral, säger Kalle Hashmi.

Gör så här om lågenergilampan går sönder
1Om en varm lampa går sönder, stäng genast dörrarna till rummet. Öppna sedan fönstren och lämna rummet 20–30 minuter. Samma råd gäller för lysrör, som också innehåller kvicksilver.

2Samla upp lampresterna med en bit styv kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en liten fuktig trasa. Det gäller även om den trasiga lågenergilampan är kall. Använd inte dammsugare! Då kan den finfördela och sprida kvicksilvret.

3Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock. Förslut burken och märk den: “Kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa.”

4Lämna burken med lamp-resterna till återvinningscentral där den tas om hand som miljöfarligt avfall. Även hela lågenergilampor och lysrör ska sorteras som miljöfarligt avfall.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top