Piratkopior – en dålig affär

Semester och prisvärd valuta på fickan. Ja, då kan det vara frestande att slå till på billiga piratkopior. Men varorna kan stå dig dyrt, och håller troligen inte längre än till Arlanda.

5 skäl att inte köpa kopior

• Dina pengar hjälper till att finansiera brottslighet och till och med terrorism.
• Du stödjer företag som står utanför all kontroll av säkerhet, löner och villkor för anställda. Det saknas arbetarskydd och barnarbete förekommer.
• Formgivare och upphovsmän av musik och film går miste om sin andel av det de skapat.
• Du riskerar din hälsa på dåliga material och felaktiga substanser, gäller speciellt medicin.
• Kvaliteten är ofta undermålig. Prylen går snabbt sönder och du bidrar till slit-och-släng-samhället.

Så säger lagen

• Immaterialrätt är namnet på de regler som förbjuder piratkopiering. Skyddet gäller för ett varumärke, en idé eller en uppfinning. Den som äger rättigheterna har ensamrätt att tillverka produkten.
• Att piratkopiera eller sälja en piratkopierad produkt kan i Sverige ge fängelse i upp till två år.
• Det är inte brottsligt att köpa eller att bära piratkopierade produkter i Sverige. Kommer du resande kan du ta in enstaka förfalskningar för privat bruk, men inte mer än för 1 700 kronor. Det är däremot helt förbjudet att beställa och köpa förfalskningar via postorder.
• I flera andra EU-länder är straffen för brott mot immaterialrätten hårdare. tullen beslagtar alla piratkopierade produkter som förs över gränsen till Holland, Italien och Frankrike.
• Att köpa eller bära piratkopierat är helt förbjudet i Italien och Frankrike. Polisen ingriper. Räkningen för en dansk kvinna som köpte falska Diorsolglasögon på den italienska rivieran blev 100 000 kronor.
• Piratkopiering av film, musik och multimedia är olaglig i Sverige, även för privat bruk. Då är det en annan lag som gäller, upphovsrätten.

Så undviker du kopior

• Är ett erbjudande för bra för att vara sant är det troligen det. En Ralph Lauren-tröja på ett torg i Peking som kostar 1 dollar är med all säkerhet en kopia, liksom en Gucciväska på Blocket för 895 kr. Äkthetsintyg kan också förfalskas.
• Be alltid att få se kvitto på en märkesvara, om du köper i andra hand av en privatperson. Saknas det, be att få kolla produkten i en märkesbutik.
• Kolla säljarens andra annonser, en lätt sak på Tradera. Har han sålt en mängd Mulberry-väskor till exempel är varan sannolikt inte äkta.
• Köp aldrig receptbelagda läkemedel på Internetapotek. Det kan se tillförlitligt ut, men undersökningar visar att 50 procent av medicinerna är förfalskade. Människor har fått kraftiga allergiska reaktioner och till och med avlidit.

Gucciväskan på Tradera ligger på 598 kronor när du börjar bjuda. Rena fyndet – kanske?
Du faller för några snygga klockor på Panjiayuan-marknaden i Peking – för en hundring. Bara kul – eller?

– Den som handlar piratkopior stöder oseriösa företag och kriminella nätverk, säger Per Holgersson, expert på immaterialrätt på Tullverket. Tillverkarna snyltar på ett gott renomé och lägger inte en krona på arbetarskydd, forskning och skatt. Det finns också hälsofaror med att köpa plagiat.

I USA har utredare avslöjat att plagierade bromsbelägg bestod av kattsand, sågspån och torkat gräs. I Italien beslagtog polisen nyligen piratkopierade skor med höga halter av den giftiga av metallen krom – 1,7 miljoner par!
Stora siffror. Stora summor.

Enligt OECD omsätter världshandeln med piratkopior minst 1 400 miljarder kronor om året, men ingen vet egentligen hur mycket. Pengarna går på svarta vägar utanför all kontroll.

Det handlar om tillverkning i små fabriker på landsbygden i Kina och andra utvecklingsländer, ofta under slavlika villkor och med barnarbete. Nätverken som sköter transporterna är ofta desamma som används för knark och trafficking. Det finns även uppgifter om att pengarna finansierar terrorism.

– Straffskalan för piratkopiering är låg jämfört med till exempel narkotikabrott, så det är frestande för kriminella att ge sig på det, säger Per Holgersson.

En hel del av varorna hamnar på marknader vid stora turiststråk i Asien, men mer än man tror säljs i Sverige. Förra året stoppade den svenska tullen 600 partier med förfalskade varor, när de var på väg in från länder utanför EU. (Varor från andra EU-länder kan inte stoppas.)

Det är tio gånger fler än för bara sex år sedan. Värdet på de stoppade varorna var nästan 87 miljoner kronor, största produktgruppen cigaretter. Den preliminära statistiken för 2008 visar att ökningen fortsätter.

Det är enorma belopp som går vid sidan av samhällets ekonomi, säger Marianne Levin, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet.
Men de som drabbas av vårt sug efter billiga varor är inte bara barnarbetare, och andra utsatta grupper i utvecklingsläderna. De som drabbas hårt är också de som kommer på någon smart produkt, små unika företag som drabbas av att någon stjäl idén.

Det handlar också om våra jobb. Under tio år har 100 000 vita arbetstillfällen inom EU försvunnit till följd av piratkopiering. Många företag har drivits i konkurs. Ett exempel på det är Lovikkavanten, som var ett familjeföretag i den lilla byn Lovikka i Norrbotten. När den varumärkesskyddade modellen kom på modet för ett par år sedan lade vips konkurrenterna vantarna på den och började tillverka snarlika i Kina.

Den senaste tiden har kopior av möbelklassiker som till exempel fåtöljen Åskbollen av den finske designern Eero Aarnio sålts helt öppet av Internetbutiker. Formgivarna går förstås miste om sin peng i varje fåtölj, men hittills har ingen drivit någon rättslig process. Det är både dyrt och svårt.

Annat säljs på Tradera och Blocket. En sökning på “ny Gucci” på Tradera en vanlig tisdag ger 38 träffar. 43 träffar på Blocket. Kan det stämma – original för några hundra, som kostar många tusen i butik? Knappast.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top