Drömsängen måste inte vara dyr

Sov dyrt, sov gott! lovar reklamen. Men du betalar mycket för "ytan" och märket och får knappast god sömn på köpet. Här är goda råd inför sängköpet.

Checklista när du ska köpa ny säng

1 Vilken sängtyp vill du ha?
Grovt räknat finns det tre
stycken: ram med resårmadrass, ställbar säng och kontinentalsäng. En resårsäng räcker för att sova gott. Kontinentalsängen består av tre delar och ger en lyxig känsla vid just det tillfälle då man sätter sig eller lägger sig ner. Det påverkar däremot inte komforten när man väl lagt sig. Sovrummet kan bli mer svårstädat, eftersom sängen är låg.

2 Hur mycket pengar är du
beredd att lägga på sängen? Det är svårt att fynda en bra säng, men ett högre pris innebär inte automatiskt bättre kvalitet – speciellt inte när man kommer över cirka 15 000 kronor. Då betalar du för yta och sådant som inte har betydelse för funktionen. Tänk också på att det i förlängningen är du som betalar för all reklam.

3 Naturmaterial eller syntet?
Det är ett val som framför allt handlar om känsla och värderingar. Det finns tillverkare som har gått ifrån naturmaterial, sedan det har visat sig att naturfibrer påverkas för mycket och töjer sig.

4 Hård, medium eller mjuk?
Den som väger mer ska generellt sett välja en hårdare madrass och en lättare person ska ha en mjukare, men det är du som avgör! Ligg länge och i olika ställningar, utan ytterkläder och skor. Låt någon annan kolla ryggraden när du ligger på sidan. Höften och axeln ska sjunka ner så att ryggraden är rak. Vissa sängar är uppbyggda i olika zoner, mjukare där axel och höft sjunker ner. Om du ska köpa dubbelsäng, välj ändå madrasser individuellt. Fråga om resårmadrassen är uppbyggd av individuella spiraler, som följer kroppen bättre. Förr var det vanligare med sammanlänkade spiraler. Om det är fyra eller nio varv på spiralen har däremot ingen större betydelse.

5 Är sängen testad eller märkt? Svanenmärket på en säng
garanterar låg miljöbelastning. Öko-tex innebär att textilen testats för skadliga ämnen. Möbelfakta är en garanti för att sängen är testad enligt europeisk standard. Många tillverkare låter ändå testa hållbarhet och följsamhet på oberoende testinstitut som SP, men utan att skylta med det. Fråga!

6 Tjock eller tunn bäddmadrass? En bra resårsäng kräver bara en cirka fem centimeter tjock bäddmadrass. Det går inte att kamouflera skavankerna i en uttjänt säng genom att köpa en ny, tjock bäddmadrass. För hygienens skull, byt bäddmadrass efter cirka fem år. Köp också ett madrasskydd, som du tvättar ofta.

7 Vilka är köpvillkoren?
Fråga, fråga, fråga. Det kanske tar ett par veckor innan du inser att sängen inte passar dig, vem bekostar i så fall frakten tillbaka till butiken? Har butiken öppet köp? Har sängleverantören beredskap att komma hem till dig och kontrollera sängen om du är missnöjd med den och vill reklamera? Finns det någon garanti och i så fall, vad gäller den och vilka är undantagen?

Källa Råden kommer från Clas
Leander-Person, vd på sängbutikskedjan Sängjätten och Bo Wadling, ansvarig för Möbelfakta på Trä- och Möbelindustriförbundet

Med reklam som “Forma dig en behaglig tillvaro” (Carpe diem) eller “Sköna nätter ger sköna dagar” (Hästens) säljs sängar dyrt.

Och sängbutikerna spär på den massiva marknadsföringen med löften som: “Pengarna tillbaka om det regnar på midsommar” (Sova) och “Den vetenskapliga vägen till god sömn.” (Atlantis Sängspecialisten).

Men det finns inga garantier för att en viss säng ger bättre sömn jämfört med en annan eller att dina ryggbesvär garanterat minskar.

Marianne Ors är överläkare och ansvarig för sömnlaboratoriet på universitetssjukhuset i Lund. Hennes ordination mot sömnproblem lyder inte dyr säng:
– Jag har inte sett någon vetenskaplig dokumentation på att man sover bättre i en viss typ av säng, säger hon.
– Japaner som rullar ut sina tunna madrasser på hårda golv sover säkert lika bra som vi. Dålig sömn beror på andra saker, framför allt stress och oro för morgondagen.

Diagnosen sömnproblem, eller insomnia, får den som sover dåligt minst tre nätter i veckan under mer än tre veckor.
Dessutom ska problemen påverka hur man fungerar under dagen. Sömnlaboratoriets främsta recept är att varva ner före sänggåendet – ett råd som är helt gratis och säkert kan hjälpa även den som bara ibland har dålig sömn.

Inte heller den som söker sjukvård för sina ryggproblem får rådet att köpa ny säng. Det är inte där den huvudsakliga lösningen för en ond rygg finns, enligt Anna Hemming, allmänläkare på Sätila vårdcentral i Västergötland:

– Ryggsmärtor har väldigt mycket med dålig hållning att göra och att människor belastar musklerna ensidigt. Dålig balans gör att man får ont, säger hon.
– Jag rekommenderar främst sjukgymnastik och regelbunden träning. Den som börjar träna blir ofta av med sina ryggproblem.

Så köp av en ny säng ingår inte i behandlingen av ryggbesvär?
– Nej, men om patienten för sängen på tal pratar vi om den. När man unnar sig en bra säng och tycker att man ligger skönt kan det säkert betyda något för välbefinnandet.

Placeboeffekten?
– Jag vill helst inte använda begreppet, eftersom det kan uppfattas nedvärderande av patienten. Men i det ordet ligger hela vår förmåga till naturlig läkning. Det finns inte en lösning för alla och om en patient upplever att hon kan slappna av bättre i en viss säng är det bra.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top