Här är de nya väckarklockorna

Hör du till dem som har svårt att vakna på morgnarna? Vi har provat de nya väckarklockorna, som skakar liv i dig med ljus, ljud och rörelse.

Här är de nya väckarklockorna
En dröm för dig som vill somna och vakna till musik utan att riskera att höra trafikrapporten med slask och kö. Du bara dockar din iPod i Logitech Pure-fi Dream och serveras garanterat rätt låt! 1 850 kr.
Här är de nya väckarklockorna
För dig som vill ha full koll på tid och väder så fort du slår upp ögonen. Väckarklockan från Oregon Scientific (BAR339D) projicerar informationen i taket. Väderleksprognos ett dygn framåt. 1 200 kr.
Här är de nya väckarklockorna
Passar dig som är ljuskänslig och vaknar klockan tre ljusa sommarnätter. Philips ”Wake up light” (HF3475) är inte först med att väcka med ljus och naturljud, men gör det stilrenast. 1 200 kr.
FOTO E–B–E/ISTOCKPHOTO.COM

Det finns en rad nya väckarklockor för dig som har tröttnat på det digitala tjutandet mitt i någon härlig dröm. Fråga bara dig själv på vilket sätt du vill bli väckt. Det kanske är möjligt!

För dig som inte kan få nog med oljud finns Clocky. Det är en väckarklocka som lever sitt eget liv. Han tjuter som ett galet modem och om du inte slänger dig över eländet rullar han ner från nattduksbordet och sätter i väg över golvet.

När det gällde mig behövde Clocky förstås bara säga pip för att jag skulle bli klarvaken. Jag är en riktig prinsessa på ärten, som kan höra en ärtas fall mot golvet. Därför lät vi även en sjusovare testa Clocky. Du känner honom kanske, typen som måste ställa flera väckarklockor för att vakna. Vi kan kalla honom Anders. Han får vara anonym, för det här är ingenting han är stolt över.

En kväll använde Anders bara Clocky. Det funkade! Till och med han jagades upp ur sängen av det frenetiska tjutandet och blippandet som var på väg bort från sängen.
För den som föredrar mer subtila tongångar finns det också nya lösningar. Du som har musik nedladdad digitalt i en iPod har rikliga möjligheter att både somna och vakna till rätt låt.

Vi har provat en av dessa nya dockningsstationer, Logitech Pure-fi Dream. Rock me baby, säger jag bara – denna anläggning blir snart musikälskarens käresta.
Jag kunde ligga där i mörket och lyssna på min älsklingslåt och sedan vifta lite med handen över Pure-fi Dream. Simsalabim – kontrollerna lyste i orange. På morgonen vaknade jag till min förvalda musik – en metod som absolut minskar risken för att vakna på fel sida!

Det är annars ett problem som tillverkaren av det digitala armbandsuret Sleeptracker Pro säger sig ha patentlösningen på: Ställ in tiden då du säkert måste vakna och lämna ett intervall på 20–30 minuter före, när armbandsuret får väcka dig. Detta tidsintervall ska räcka för att du ska ha kommit in i en fas med lättare sömn. Så står det i bruksanvisningen, argument som backas upp med grafer över sömncykler.

Det följer också med en mjukvara som gör att du kan registrera din egen sömn och sedan kolla kurvorna på datorn. Armbandsuret skakade liv i mig med en lätt vibration, ungefär när den hade tillåtelse att göra det. Ganska behagligt faktiskt! (Det finns även signal.) Jag fick gå upp 19 minuter för tidigt, men jag var ganska pigg. Kul att testa, men det stora digitaluret i plast vill jag inte spänna på handleden varje kväll. Hålen på armbandet räckte nätt och jämnt.

Då föredrar jag att inleda dagen med en långsamt uppstigande sol och lite fågelkvitter. Klocktyp: Ljushuvud, alltså. Det finns flera väckarklockor på marknaden som levererar soluppgångar. Den nyaste och snyggaste kommer från Philips och skriker inte ut att den är en väckarklocka.

Tiden syns i orange i nederkant tillsammans med några diskreta ljusikoner för funktionerna – som inte är så många och krångliga. Du kan välja på bland annat fågelkvitter och djungelljud.

Dock inget kuckeliku. Det kommer även i fortsättningen att vara min melodi. Uppe med tuppen! Livs levande sitter han i mitt hönshus och bryr sig inte ett skvatt om att det har blivit vintertid. Kuckeliku! Klockan är sex, förlåt sju!

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top