Gör ett klipp på ditt byrålådsguld

Guldpriset ligger på rekordnivå. Det är nu du ska sälja ditt gamla byrålådsguld om du vill tjäna en hacka. Men välj uppköpare med omsorg. En del betalar 45 kronor för ett gram, andra 110!

Så mycket får du för guldet

Hur mycket får man då för sitt gamla skrotguld?
En kryssning i Karibien eller kanske en röd cabriolet till sommaren…
Drömmarna om ett liv utöver det vanliga föresvävade mig några ögonblick när jag gick för att värdera några ärvda förlovningsringar.

Så här mycket erbjöd den bäst betalande affären den 12 februari:
• en förlovningsring (dam) 18 K på 3,3 gram*: 310 kronor.
• en förlovningsring (herr) 18 K på 6,5 gram: 640 kronor.
• en förlovningsring (dam) 23 K på 6,2 gram: 920 kronor.

*mindre smycken, som till exempel guldhjärtan som ofta ges bort i doppresenter, kan väga runt ett halvt gram och ger endast några tior.
Några tiondelar av bruttovikten
räknas bort som (osynlig) smuts.

Om jag sålde?
Nej. Även om pengarna eventuellt skulle ha räckt till en lågprisbiljett på flyget är affektionsvärdet av ringarna med de sirligt graverade namnen betydligt större.

Gör ett klipp på ditt  byrålådsguld
1. Finhaltsstämpel
Gör ett klipp på ditt  byrålådsguld
2. Namnstämpel
Gör ett klipp på ditt  byrålådsguld
3. Svensk kontrollstämpel
Gör ett klipp på ditt  byrålådsguld
4. Internationell kontrollstämpel

Guld har alltid varit en trygg placering, speciellt i orostider när det är risk för inflation. Hittills i år har guldpriset i världen stigit med åtta procent. Farhågor för den amerikanska ekonomin, lågt dollarpris och högt oljepris brukar gå hand i hand med högt guldpris.

En ökad efterfrågan i Asien trissar också upp priset för guld som nu är det högsta på 30 år. Det är alltså nu du ska sälja ditt bortglömda skrotguld som det så vanvördigt kallas.

Men uppköpspriset varierar beroende på ort och uppköpare.

Lägst uppköpspris, vid Icakurirens rundringning i mitten av februari, hade Albrekts Guld i Göteborg, som erbjöd 45 kronor grammet för 18 karat. Sju kronor mer, 52 kronor grammet, var priset om man samtidigt köper en ny vara i affären.

Samma kedja i Umeå erbjöd 56 kronor grammet, under förutsättning att man handlar i butiken.I Borlänge betalade Lindés Ur & Guld 80 kronor grammet för 18 karat.
– Men det måste vara minst tio gram för att vi ska köpa, säger ägaren Marie Lindé.

Hon har märkt en markant skillnad i både uppköpspris och intresse de senaste åren.
– För bara ett par år sedan köpte vi för 60–65 kronor grammet. Det har alltid funnits en viss omsättning av guld men nu är kunderna mer medvetna om att priset är högt. De frågar runt på ett helt annat sätt.

Nätföretaget EuroGuld, som inte har några butiker utan endast köper guld som skickas till företaget med speciella transportpåsar, erbjöd den 18 februari 83:30 för 18 karats guld.

Högst pris erbjöd Stockholmsbutiken Royal Jewelry: 110 kronor för ett gram guld à 18 karat (12 februari). Butiksbiträdet Catrin Michel:
– Det är många som frågar. De flesta som kommer in har med sig gamla grejer som de inte använder. Det kan vara en del av ett armband, som kortats av, eller något de ärvt av mamma eller mormor. En del väljer att avvakta, kanske de hoppas på en ytterligare uppgång.

Kolla stämplarna!

Finhalten garanteras genom stämplar. Alla ädelmetaller (guld och platina) måste ha minst två stämplar, antingen finhaltsstämpel och namnstämpel eller finhaltsstämpel och svensk kontrollstämpel:

1. Finhaltsstämpel
Siffrorna anger arbetets lägsta innehåll av ädelmetall i tusendelar.

2. Namnstämpel*
Svensk namnstämpel, består av två eller fler versaler inom en fyrkantig ram.

3. Svensk kontrollstämpel
Kallas även kattfoten, finns i två varianter.

* Namnstämpeln måste vara registrerad hos den statliga myndigheten Swedac. Titta vem som tillverkat ditt smycke på
http://stamps.swedac.se

Om du köper guld utomlands
Titta efter den internationella kontrollstämpeln. Dessutom bör landets kontrollstämpel finnas men det kan vara svårt att veta om den är äkta eller inte. Kontrollera stämplar och certifikat med landets ambassad i Sverige.

4. Internationell kontrollstämpel
Har två vågar och en siffra som beskriver antalet tusendelar ädelmetall. En berlock som väger mindre än ett gram behöver inte ha stämpel..

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top