Kräv registrering av katter

Djurskyddet Sverige har under 2007 bedrivit en kampanj för att katter ska märkas och registreras i Sverige. Över 100 000 har skrivit på namninsamlingen. Namnlistorna överlämnas till jordbruksministern den 18 januari.

Ingen katt ska vara hem- eller ägarlös. Det är målet med Djurskyddet Sveriges kampanj “Älskade katter märker man” som pågått sedan mars 2007 i hela landet.

Därför vill man ha till stånd en lag om obligatorisk märkning och registrering av katter. Härmed tvingas den som skaffar katt att tänka efter både en och två gånger innan han eller hon skaffar katt. En bortsprungen eller övergiven katt som är märkt kan spåras till sin ägare.

Omkring 100 000 katter lever idag utan hem och ägare. Många skaffar sommarkatt som man sedan släpper ut i naturen när man flyttar till stan. Klimatet i Sverige gör att en katt inte klarar ständig utevistelse.

Svält och parasitangrepp leder till att de ofta drabbas av infektioner och skador som leder till en långsam och plågsam död. Det är redan lag på att hundar ska märkas och registreras i Sverige.

Nu anser Djurskyddet Sverige är det kattens tur. Över 100 000 har skrivit på!

– Ett namn för varje övergiven katt.
– Det här är ett unikt resultat och visar att vår informationssatsning under 2007 verkligen har nått ut, säger Anna Gustin, kampanjansvarig på Djurskyddet Sverige.
– Svenskarna har tydligt visat att de vill se en höjning av kattens status.

Katten behöver naturligtvis samma skydd som hundar; sedan 2001 är det lag på att alla hundar ska vara märkta och registrerade. Nu är det hög tid för katten att genom lagstiftning få skydd mot detta lidande, säger Lena Hallberg, Djurskyddets Sveriges förbundssekreterare.

Av: bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top