Orolig för klimatet?

Det du lägger i kundvagnen och äter har betydelse för miljön. Här är fem tips till dig som vill handla klimatsmart.

Råden kommer från Johanna Berlin, som forskar på mat och miljö på SIK, Institutet fšr livsmedel och bioteknik, i Göteborg.

1. Minimera spillet
Ta inte mer på tallriken än du äter upp. Det slängs otroligt mycket mat i hemmen – och då har all energiåtgång i hela produktionskedjan varit förgäves. Ta vara på resterna.

Töm förpackningarna. Inte helt lätt när det gäller moderna mejeriförpackningar med skruvlock, men försök! Handla ofta. Den som storhandlar köper lätt för mycket.

2. Ät mindre kött
Ta lite mindre kött på tallriken. Köttproduktion kräver mycket mer energi än vegetabilisk produktion.

Fundera över vilket kött du äter. Kyckling är bäst. Klimatpåverkan av kött är värst när det gäller nöt, sedan gris. Det finns inga uträkningar får lamm eller vilt.

3. Undvik mat som åkt med flyg
Var sparsam med färsk frukt och grönt vid fel säsong. Välj mindre kött och fisk långväga ifrån.

4. Cykla eller gå till affären
Hemtransporten är den transport som ger störst miljöpåverkan. Anledningen till att det ger så stort utslag är den lilla mängden. Många människor som transporterar några kilo var i sin egen bil blir sammanlagt stora mängder koldioxidutsläpp.

Handla livsmedel på nätet om det är möjligt. Om du använder bilen, planera! Samla ihop många ärenden som uträttas på vägen.

5. Ät säsongsanpassat
Några exempel: Vintern, rotfrukter. Våren, rabarber. Sommar, jordgubbar. Höst, äpplen.

Mycket forskning pågår just nu på hur våra olika val i vardagen påverkar miljön och klimatet. På SIK i Göteborg görs bland annat livscykelanalyser, som visar hur mycket en viss vara påverkar miljön under hela sin livstid.

Det är inte alls säkert att det alltid är den vara som transporterats längst som är mest miljöpåverkande. Transportsättet är bara en faktor att ta hänsyn till.

Ofta sker den största belastningen får miljön under själva produktionen, till exempel vid växthusodling av tomater eller fiskodling av lax.

Den “beresta” maten behöver därför inte vara så dålig för miljön som man tror, visade ett seminarium på Kungliga skogs och lantbruksakademien i tisdags.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top