• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Orolig för klimatet?

  Det du lägger i kundvagnen och äter har betydelse för miljön. Här är fem tips till dig som vill handla klimatsmart.

  Råden kommer från Johanna Berlin, som forskar på mat och miljö på SIK, Institutet fšr livsmedel och bioteknik, i Göteborg.

  1. Minimera spillet
  Ta inte mer på tallriken än du äter upp. Det slängs otroligt mycket mat i hemmen - och då har all energiåtgång i hela produktionskedjan varit förgäves. Ta vara på resterna.

  Töm förpackningarna. Inte helt lätt när det gäller moderna mejeriförpackningar med skruvlock, men försök! Handla ofta. Den som storhandlar köper lätt för mycket.

  2. Ät mindre kött
  Ta lite mindre kött på tallriken. Köttproduktion kräver mycket mer energi än vegetabilisk produktion.

  Fundera över vilket kött du äter. Kyckling är bäst. Klimatpåverkan av kött är värst när det gäller nöt, sedan gris. Det finns inga uträkningar får lamm eller vilt.

  3. Undvik mat som åkt med flyg
  Var sparsam med färsk frukt och grönt vid fel säsong. Välj mindre kött och fisk långväga ifrån.

  4. Cykla eller gå till affären
  Hemtransporten är den transport som ger störst miljöpåverkan. Anledningen till att det ger så stort utslag är den lilla mängden. Många människor som transporterar några kilo var i sin egen bil blir sammanlagt stora mängder koldioxidutsläpp.

  Handla livsmedel på nätet om det är möjligt. Om du använder bilen, planera! Samla ihop många ärenden som uträttas på vägen.

  5. Ät säsongsanpassat
  Några exempel: Vintern, rotfrukter. Våren, rabarber. Sommar, jordgubbar. Höst, äpplen.

  Mycket forskning pågår just nu på hur våra olika val i vardagen påverkar miljön och klimatet. På SIK i Göteborg görs bland annat livscykelanalyser, som visar hur mycket en viss vara påverkar miljön under hela sin livstid.

  Det är inte alls säkert att det alltid är den vara som transporterats längst som är mest miljöpåverkande. Transportsättet är bara en faktor att ta hänsyn till.

  Ofta sker den största belastningen får miljön under själva produktionen, till exempel vid växthusodling av tomater eller fiskodling av lax.

  Den "beresta" maten behöver därför inte vara så dålig för miljön som man tror, visade ett seminarium på Kungliga skogs och lantbruksakademien i tisdags.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!