Birgitta Rasmusson, Sveriges kakdrottning: “Icakuriren har en speciell plats i mitt hjärta”

Nu drar det ihop sig, men fortfarande finns chans att köpa biljett till Icakurirens 75-årsfirande den 21 oktober. Vi ser fram emot att träffa er läsare, och lovar en spännande och inspirerande afton.

Boka biljetter till Icakurirens 75-årsfirande här

Hallå där, Birgitta Rasmusson, 78 år, medarbetare i Icakuriren, författare, programledare och Sveriges okrönta kakdrottning, som står på scen vid Icakurirens 75-årsjubileum.

Hur ska det bli att medverka på Icakurirens afton?

– Det är oerhört roligt att jag får vara med. Icakuriren har ju en speciell plats i mitt hjärta, jag har jobbat länge på tidningen och i provköket och jobbar ju fortfarande med olika tester. Det får jag höra ofta, vilken respekt företag har för Icakurirens tester, eftersom de är objektiva och eftersom vi använder internationella testmetoder.

Vad kommer du att prata om på scen?

– Om kak- och kafferepstrenden som pågår. 1945 skapade Icakuriren boken Sju sorters kakor, som är Sveriges mest sålda bok med fyra miljoner exemplar. Att vi drygt 70 år senare har en trend där vi bakar och bjuder på kafferep som aldrig förr är ju väldigt roligt. Och mycket ska göras från grunden, kaffebönorna ska malas, det ska vara kokekaffe och gärna sju sorters kakor. 

– Många trodde ju att kafferepet och småkakorna var passé, men jag minns när jag en gång för drygt tio år sedan träffade kocken Marcus Samuelsson i New York, och han sa att småkakorna är på väg tillbaka. Då förstod jag att det snart skulle bli dags även här hemma.

Vad är det bästa med bakning?

– Hur antistress det är. Det är så härligt att sätta händerna i en deg, att skapa något. Man släpper sin mobiltelefon och lugnar ner sig. Jag får ofta höra det, att bakning har en nästan terapeutisk inverkan på folk.

Vilket är det största misstaget folk gör när de bakar?

– Man har för mycket mjöl, och har i allt mjöl på en gång. Man måste vara mycket noggrann och förstå att olika mjöl har olika fuktighet till exempel.

Har du upplevt allt i småkaksvärlden eller kan du stöta på kakor du aldrig tidigare sett?

– Det händer att jag stöter på nytt. Jag är ute och föreläser mycket om detta och ofta har det bakats till dessa tillfällen. Häromveckan bjöds jag på ett kafferep där tre av kakorna var helt nya för mig, lokala recept som gått i arv.

Vilka är dina bästa bakknep?

– Att mäta och väga rätt är viktigt, där måste man vara noggrann. Sedan ska man lära känna sin ugn så att man vet vilka temperaturer som gäller. Och så ska man ha tid, då blir allt mycket bättre.

Boka biljetter till Icakurirens 75-årsfirande här

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top