Tävla i kranvatten? Absolut!

Kommunalt kranvatten. Kan det vara något? Jadå. Nuförtiden tävlar man till och med om det. Erfarna vinprovares känsliga gomspel utgör juryn.

Vinkännaren och författaren Anders Melldén, som fått pris­et Årets dryckesprofil av tidningen Allt om vin, är en av jurymedlemmarna som dömde när Sveriges kommuner tävlade om vem som har det bästa dricksvatten. Det var en hård kamp, i många kranar rinner utsökt vatten.

I backspegeln ser Anders Melldén hur det kommunala vattnet gjort en riktig resa genom åren.

– Det kalkrika, hårda vattnet i Uppsala där jag växte upp var faktiskt inte gott. Det är mycket bättre idag! Det syns inte minst på duschdraperierna som ju blev vitfläckiga förr. Så är det inte längre, ­säger han.

Vattenverken levererar inte bara ett tjänligt vatten idag. Man anstränger sig också för att göra gott vatten också. Rent och friskt alltså. 

Det märks exempelvis på att vårt kranvatten inte smakar klor, vilket det inte sällan gör utomlands. 

I Kranvattentävlingen 2020 deltog 104 kommuner. Dricksvattnet tappades upp i vinglas som sedan några av landets främsta vinkännare satt och luktade och smakade på. För Anders Melldén var det första gången i juryn.

Svårare eller lättare att bedöma vatten än vin?

– Annorlunda. Mer finlir än att prova vin. Vatten är ju bara vatten, ett enda ämne liksom. Skillnaderna blir ju så fina, så små. Men ändå intressant att det är skillnader. 

Det är alltså de små nyanserna som avgör, och det gäller att kunna beskriva vad man känner. Så här sa Anders Melldén om Linköpings kranvatten under regionfinalen.

– Jag fick känslan av barndom när man gick och sög på istappar. Så smakade det.  

Tävla i kranvatten? Absolut!
Anders Melldén.

Formuleringskonst

Anders Melldén och jurykollegerna är smaksäkra. Enligt tävlingsarrangören Svenska Vatten har de 85 procents samstämmighet.

– De är dessutom begåvade på att formulera sig, säger pressekreteraren Fredrik Vinthagen.

Anders Melldén bjuder på en ny formulering.

– I vissa vatten är det lite mer järn, kanske i Bergslagen, Dalarna. Då känns det som vattnet man sköljer munnen med hos tandläkaren. 

Enkelt uttryck finns det två huvudtyper av vatten, säger Anders Melldén: grundvatten som tas upp genom marken och så sjövatten. Inför tävlingen trodde smakexperten att det var ett grundvatten som skulle segra. Men icke. God­aste dricksvattnet 2020 är från en sjö. Segraren, skånska Höganäs, hämtar sitt vatten från sjön Bolmen i Småland, åtta mil bort. 

Fredrik Arthursson, va-chef i Höganäs, är glad och förvånad och beskriver segervattnet:

– Det är ett gott vatten, inga bismaker, klart och friskt. Ingen smak av klor eller insjö. Egentligen lite smaklöst, men det känns friskt att dricka. 

Vattnet i Bolmen används i flera andra sydsvenska kommuner. 

Varför sticker då Höganäs ut?

– I Helsingborg passerar vattnet genom en sandtäkt och det förädlas vidare i ledningarna upptill Höganäs, säger va-chef Fredrik Arthursson. 

Segern var ingen tillfällig succé. Av de fyra gånger som tävlingen hållits har Höganäs varit och uppe och snokat på finalplats tre gånger. Så något visst är det allt med de nordvästskånska tapparna.

Anders Melldén igen: 

– Uppfriskande och det kändes kallt fastän det hade samma temperatur som de andra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top