Börja med höns av Anette Sievers

Skaffa höns kan alla som har en trädgård, inte bara om man bor på landet. Höns ger mycket, inte minst ägg och är inte så jobbigt som man kan tro. Se inslaget från morgonsoffan i TV4.Beställ boken med specialerbjudande och fraktfritt

3 hönsiga frågor

1. Var kommer äggen ut?
Äggen kommer ut ur samma öppning som avföringen. Äggledare och tarm mynnar på samma ställe.
2. Är höns riktiga hönshjärnor?
Uttrycket är orättvist. Visst kan höns ge ett förvirrat intryck när de snabbt reagerar på en fara, men försök har visat att höns är smarta på sitt sätt och har förmågan att lära in och minnas. Sin kunskap kan hönan också förmedla till sina kycklingar.
3. Hur kan kycklingar andas inne i skalet?
Det hårda äggskalet är i själva verket inte alls ogenomträngligt, utan fullt av mikroskopiskt små hål som luft kan passera igenom. Det finns ungefär 10 000 porer i ett hönsägg.

Börja med höns av Anette Sievers
Börja med höns av Anette Sievers
Ur boken “Börja med höns” av Anette Sievers.

Det är många som har höns i trädgården i stan också. Det behöver inte vara så svårt att få tillstånd och är inte så jobbigt som man kan tro. När man väl har hönshus kräver höns ungefär lika mycket skötsel som en katt.

Vilken är den största skillnaden mellan att vara reporter och författare?
–  Att det tar så lång tid att skriva en bok. Arbetet pågår under månader, i alla fall när man skriver på fritiden som jag gjorde. Dessutom kan man skriva allt man vill säga, inte hitta vinkel och komprimera som man gör som journalist.

Är du en hönsmamma?
– Ja, det är jag. Förutom två tonårsbarn har jag tre hönor och en tupp. Det är trevligt och dessutom ekosmart, eftersom jag kan hämta ägg varje dag utan stora energikostnader. Det är en väldigt häftig känsla att gå ut med lite matrester och komma in med ägg. Nu är det en extra härlig tid när hönsen har vaknat till efter vintervilan och börjat värpa igen.

Vad menar du, lägger höns inte ägg hela tiden?
–Nej, de ruggar på hösten och vilar sedan tills ljuset återvänder. Att hönsen ruggar betyder att de tappar fjädrarna och sedan får nya. Det kan man unna sina höns när man har dem som hobby, men stora äggproducenter har förstås lampor i stallarna som gör att hönsen  värper hela tiden. På våren värper höns som mest.

Så det finns en anledning till att ägg och påsk hör ihop?
– Helt rätt tänkt! Hönorna värper för fullt nu, samtidigt som många människor förr fastade under den här tiden. Det är klart att man fick mycket ägg att festa på till påsk. Men seden att festa på ägg på våren fanns även i förkristen tid.

Vilken är din favoriträtt på ägg?
– Paj, gärna med lök och ansjovis. Jättegod och dessutom vacker, när man gör den på ägg med så gyllene äggula som från mina höns.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top