Förändra ditt liv i 10 steg

Drömmer du om att inreda ett växthus? Skola om dig? Skilja dig? Bo i Grekland i tre månader? Förändring är alltid möjlig och det är aldrig för sent, menar inspiratören och entreprenören Carina Sunding. Hon har skapat en metod för att förverkliga drömmar.

Carina Sunding har grundat ett av Sveriges största kvinnliga nätverk, 4good, och driver populära Sunshinepodden. I ett par decennier har hon jobbat med att stötta andra i att hitta och förverkliga sina drömmar, och nu har hon utformat sin egen metod: Make it happen. 

Att förändra livet handlar om finjusteringar

– De flesta har något i sitt liv som de vill förändra, ­förbättra eller äntligen komma till skott med. De upplever att de har kört fast, samtidigt som tiden – ja, livet – rinner iväg. Andra är bara ­nyfikna och vill lära känna sig själva bättre. Oavsett varför så finns det nästan alltid förändringar att göra. Men man behöver rätt verktyg och nycklar, säger Carina Sunding. 

Det gäller att få fatt i sin framåtkraft genom att ta små, nyfikna steg – det är hennes mantra. Carina Sunding har själv förändrat sitt liv flera gånger. Hon har skilt sig från barnens pappa och brutit upp ännu ett samboförhållande. Hon har sagt upp sig när hon var ensamstående mamma och inte hade något nytt jobb att gå till. Hon har besegrat rädslor och bestigit berg, ja, till och med rent fysiskt. För några år sedan trotsade hon panikångesten och tog sig upp för Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, där luften på toppen är tunn. 

– Men förändring behöver inte vara något stort eller radikalt. Det som egentligen är förändring är alla små steg och justeringar som vi gör, kanske inte dagligen, men ofta, och över tid. Att förändra sitt liv handlar nästan alltid om finjusteringar, och om att skapa ett system av vanor och nya sätt att tänka. 

Sitter fast i gamla rutiner

Många av oss sitter nämligen fast i gamla rutiner och ältande. Är vi nöjda med det liv vi lever – gott så. Men de flesta har något som skaver och pockar på. Om jag ändå inte… 

”Om allt vore möjligt, vad drömmer du om då? Skriv ner! Överdriv, go crazy. Övningen kan ge ledtrådar till vad du egentligen vill göra”, menar Carina. Foto: Juliana Wolf Garcindo

– Det är lätt att fastna i tankar, att aldrig komma längre än till planeringsstadiet. Vi sätter upp massa hinder, både yttre och inre, för oss själva. Bli lärare? Äh, då måste jag väl skaffa en ny utbildning. Starta eget? Jag tror inte att jag är tillräckligt driven. Det är viktigt att skapa utrymme för förändringar. Vi kanske längtar efter något som vi inte riktigt själva kan sätta fingret på vad det är, och om vi inte ger oss själva tid kanske det aldrig kommer upp till ytan. 

Framåtkraft

Carina Sunding tycker om bilden av ett träd som ska beskäras. 

– Vissa behöver ta fram motorsågen och såga bort halva trädet. Andra behöver bara ansa lite fint. 

Med sin bok ”Make it happen” vill Carina Sunding ge en skjuts av framåtkraft. 

– Det handlar om att leva ett liv där vi är vår fulla kapacitet. Sätt igång direkt, när du har läst klart den här artikeln. Ring ett samtal. Skriv ner något som du skulle vilja ändra på. Ta en promenad och fundera över vilka tankar den här artikeln gav dig. 

1. Kalibrera din kompass

Vad vill du förändra? Tänk inte för mycket, utan skriv ner det första som kommer till dig: ”Jag vill jobba med något jag älskar”, ”Jag vill sluta vara rädd och ta för mig mer”, ”Jag vill ha nya sammanhang och relationer”. De flesta jag träffar vet att de vill ha en förändring, men de vet inte hur förändringen ska gå till. Men det behöver man inte oroa sig över, det är inte så det funkar. Det vet man inte från början, utan det ena ger det andra. Det är svårt att tänka fram hur allt ska bli. Här gäller de små, lustfyllda stegen. Ett bra sätt att komma igång är att skriva en inspirationslista. En enda lista med allt som du vill testa och uppleva, stort som smått.

2. Dröm större

Inte för att allt du drömmer om ska bli sant, utan för att du ska öva dig på att drömma. När vi är små är vi bra på att drömma, men i takt med att vi blir äldre blir vi allt mer realistiska. Jag vill öppna upp för en magnetisk drömlista. Om allt vore möjligt, vad drömmer du om då? Skriv ner! Överdriv, go crazy, inte för att allt ska gå i uppfyllelse, utan för att det är kul, och dessutom gratis, att drömma. Och framför allt kan övningen ge ledtrådar till vad du egentligen vill göra. Kanske får du fatt i en dröm som finns längst där inne. 


LÄS ÄVEN: Elisabeth följde drömmen, sålde allt och flyttade in i sin husvagn


3. Skapa visionen om ditt drömliv

Visualisera det du vill ska hända. Det finns mycket kraft i visualisering, visar forskningen. Hjärnan tror på det du tänker, oavsett om det är sant eller inte. En av de viktigaste byggstenarna för att komma dit du vill är alltså att ha en vision, en målbild, om vart du vill. Skaffa dig en symbol som påminner om din framtida väg. På min skärmsläckare på mobiltelefonen står det ”I am free”. Varje gång jag tar upp telefonen så påminner den mig om min riktning. Symbolen kan vara något fysiskt, ett citat, eller varför inte en sten från favoritstranden som du alltid bär med dig i fickan, och som påminner dig om att du vill leva i samklang med naturen. 

4. Riv dina hinder

Det här är en av de svåraste punkterna. Många känner sig ensamma i sina hinder, men man ska veta att nästan alla andra också sätter upp en massa hinder. Att göra en förändring i livet innebär per definition att göra saker som man aldrig har gjort förut. Det är läskigt. Vilka hinder har du för att ta dig dit du vill? Finns det något som håller dig tillbaka? Fundera över vad som är dina begränsande tankar. Ifrågasätt gärna den begränsande tanken. Stämmer det verkligen att folk uppfattar dig som osäker och nervös, eller är det ett tankespöke? Gör om ditt påstådda hinder till något kraftfullt: Istället för ”Jag är för gammal för att starta eget” är kanske ”Min långa erfarenhet gör att jag har större förutsättningar att lyckas” mer relevant?

Visualisera det du vill ska hända. Det finns mycket kraft i visualisering, visar forskningen. Hjärnan tror på det du tänker, oavsett om det är sant eller inte. Foto: Getty Images

5. Äg dina superkrafter

Vaska fram vad det är som gör just dig unik. Vilka är dina superkrafter? Din urkraft? Alla har en sån. Du också. Ibland har vi bara blivit bra på att kamouflera den. Skriv din grymma lista. Sätt en timer på fem, tio minuter och skriv ner allt du kommer på, högt och lågt. Vad gör du bra? Vad är du bra på? Be andra om hjälp. Be fem personer i din omgivning, familj, jobb, grannar, att lista tre saker som du är bra på. När du fått dina svar, gå igenom dem och leta efter mönster. 

6. Träna ditt mindset

Du ser inte världen som den är. Du ser världen som du är. Hur reagerar du när du ska göra något nytt? När du misslyckas? Din inställning till livet, och till dig själv och andra, påverkar hur du tar emot kritik, och hur du inspireras. Kort sagt – ditt mindset, tankesätt, påverkar hur du upplever det som händer omkring dig. Har du ett mer ”fixed mindset”, statiskt tankesätt, så tror du att du är född med dina talanger, och du behöver mycket bekräftelse, undviker risk och är rädd att misslyckas. Har du däremot ett mer ”growth mindset”, dynamiskt tankesätt, gillar du utmaningar och ser misslyckanden som lärande. Ofta är vi en mix av båda, men var medveten om när du har den ena eller andra inställningen. Du kan till och med välja! Var medveten om att med ett ”growth mindset” har du ett roligare liv och dömer inte dig själv lika hårt. 

7. Hitta framåtkraften – få det att hända

Kom till handling, det är det som är hela skillnaden. Det finns så många idéer här i världen, men inte lika många som är bra på att genomföra dem. Ett bra sätt att komma till skott är att uttala sina drömmar högt. Jag skrev ”sommarprata” på min egen magnetiska lista, och nyligen hörde en läsare av sig och berättade att hon känner programchefen Bibi Rödöö, och att hon skulle föreslå mitt namn. 

Ett sätt att testa sina idéer är att provprata. När man provpratar en idé för en annan människa får man feedback och perspektiv. Jag brukar se det som att jag är ute och fiskar, och ska kolla om jag får napp. Och, kanske viktigast av allt, se till att du har någon som håller dig om ryggen. Att ha någon att svara upp mot är ett av de mest effektiva sätten att nå dit du vill. Om du skriver ner dina mål och har någon som ser dig, så är din förutsättning att nå i mål med det du vill över 60 procent högre än om du sitter ensam och tänker. 

8. Energidesigna ditt liv

Ta kommandot över hur du vill använda din tid och hur du kan ge dig själv bästa möjliga utrymme för att utvecklas och ta dig dit du vill. Bli medveten om vad du behöver, ge dig själv plats, skapa nya vanor och börja leda dig själv. Hur och var skulle du spendera dagen om du själv fick styra över tiden? När skulle du gå upp? Hur och när skulle du äta? När under dagen har du mest och minst energi? Fundera också över den fysiska platsen. Vilka är dina kraftplatser, alltså platser som ger dig energi? Skogen, köket, ett fik i stan?


LÄS ÄVEN: Sofie lever enkelt i fjällstuga: ”Friheten gjorde att jag ville flytta”


9. Konsten att inte ge upp

En av de största utmaningarna att komma dit man vill är att behålla sitt momentum, sin framåtkraft. Att ha uthållighet även när det tar emot. Get grit – grit kan beskrivas som konsten att inte ge upp. Grit är motsatsen till talang. Om talang är något man har eller inte har, så är grit något man kan träna upp. Och det är de som har grit som lyckas bäst. De som har förmågan att streta vidare även om det känns jobbigt. 

10. Din ostoppbara masterplan

Nu är det dags att blicka tillbaka och sammanfatta allt du har gjort och kommit fram till. Nu ska du skriva din oslagbara masterplan. Ett kort och koncist dokument där allt finns nedskrivet, svart på vitt. Hur ska du skapa utrymme för dig själv? Vilken är din vision? Vilka är dina superkrafter? Lycka till!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top