Ringblommor blir len blomsalva

Trädgården är rena hälsopillret för kropp och själ. Gör en len salva av ringblomman. Och passa på att njuta när du plockar den.

Ringblommor blir len blomsalva
Dröm om nästa års ringblommerabatt! Plocka fröerna en torr och varm dag och spara i ett hopgemat och märkt kaffefilter..
Foto: Annika Christensen
Ringblommor blir len blomsalva
Torka ringblomma och gör en salva. Kronbladen går också att äta, färska i sallader och torkade i te. Andra kryddörter kan du plocka efterhand, så blir det inte betungande att torka till vinterns hälsoteer.
Foto: Annika Christensen

Ringblomman bjuder på både skönhet och hälsa. Plocka ett fång när den är som vackrast. Det latinska namnet är Calendula officinalis och efternamnet skvallrar om ett förflutet i folkmedicinen.

Gör en salva på kronbladen, som både lenar och läker. Salvan är ett av många tips på hur man njuter av alla årstider i trädgården i den nyutkomna “Den lilla gröna” (Ica bokförlag) av Eva Robild och Annika Christensen.

Du behöver• glasburk
• ringblommor
• rapsolja
• bivax

Gör så här1. Plocka ett fång ringblommor. Ryck bort de orange och gula kronbladen och lägg dem att torka på ett luftigt ställe, gärna på en torkställning.
2. Efter någon vecka mäter du upp de torra bladen i ett decilitermått. Mät upp samma mängd rapsolja som blomblad och blanda. Låt dra i 2–3 veckor.
3. Sila därefter bort blombladen. Smält bivax. Du kan hitta det i hälsokosten eller beställa från till exempel Joel Svenssons Vaxfabrik, www.joelvax.se. Det går åt cirka 1 deciliter bivax till 3 deciliter olja. Räkna om proportionerna till din mängd olja, som antagligen är mindre.
4. Häll ringblommeoljan ner i det flytande bivaxet. Låt stelna i en fin burk. Om salvan blir för lös, värm den igen och tillsätt mer bivax. Är den för hård, tillsätt ren rapsolja. Förslut burken.

Salvan gör huden mjuk och läker småsår på till exempel händer och fötter.

Av: anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top