Glassmaskin

Den godaste glassen är mjuk och krämig. Så blev också resultatet för vinnaren Philips i Icakurirens glassmaskinstest.

Att tänka på

• Sätt i gång apparaten innan du häller i glassmeten.
Annars fryser glassmeten till is innan visparna gått i gång. Då måste du tina smeten och börja från början.
• Kolla temperaturen i frysen. Ska vara minst
– 18, annars fryser inte kylarvätskan tillräckligt.
• Lägg in kylblocket 24 timmar före infrysning.
• Diska maskindelarna för hand

Grundrecept glass

• 3 äggulor
• 3 dl vispgrädde
• 3 msk florsocker
• 1 msk vaniljsocker

Häll allt i glassmaskinen och följ beskrivningen.

För en annan smak, byt ut
vaniljsockret mot till exempel:
• Hackad choklad (mörk eller mer barnvänlig mjölkchoklad)
• Hallon, jordgubbar, blåbär eller andra bär
• Rivet citron- eller apelsinskal
• Färskpressad apelsinjuice
• Grand Marnier, punsch eller annan likör

Glassmaskin
Läs receptet och gör din egen glass.
Foto: HUGHSTONELAN/ISTOCKPHOTO

Någon gång i slutet av 80-talet och början av 90-talet hade glassmaskinen sin boom. Sedan blev den hyllvärmare i många svenska hem.

• Läs hela testet här (öppnas i ett nytt fönster i pdf-fil)

 

Vilken försyndelse! För vad är godare än hemlagad glass?

Dessutom: du bestämmer själv över innehållet och kan med fördel göra klart halva tvårättersmiddagen flera dagar i förväg.

Vi har testat fyra maskiner och det var en lätt match att utse en vinnare:

Philips. Enkel och lätt att montera, inte en självklarhet när det gäller glassmaskiner. Stort hål för glassmeten var också ett plus för att slippa onödigt söl. En ytterligare fördel är att maskinens fryselement bara är fem centimeter högt. De andra maskinerna har skrymmande skålar som ska frysas in i förväg.

Sötaste glassmaskinen var definitivt Ariete som till skillnad mot de andra inte har några omrörare utan en bytta som snurrar. Nackdelen är att maskinen tar stor plats för den som redan har trångt i skåpen.

Liten och behändig såg däremot Exxents maskin ut att vara. Men vad hjälper det om glassen blir ojämnt vispad och den är svår att använda.

– Små, hårda fästanordningar och klent fäste för motordelen gör att delarna lätt spritter i väg när maskinen ska sättas ihop. Bedrövligt, anser Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök och expert på hushållsmaskiner. Ett ytterligare minus för Exxent är att det är svårt att se när glassen är färdig.

Tips inför köpet
Kolla hur stora fack din frys har. Får du plats med ett fryselement/en frysskål utan att ta ut inredningen?

Så här testade vi
Glassmaskinernas prestanda har testats genom tillverkning av klassisk vaniljglass, se recept nedan. Grädden vispades till yoghurtkonsistens enligt bruksanvisningarna.

Satsen gav god uppfattning om hur respektive maskin klarar av både volym och arbetsförmåga.

Som referens användes en glass med samma ingredienser men som tillverkats för hand och frysts i form. Förutom själva testresultatet har även maskinernas hanterbarhet som montering, arbetssätt, förberedelsearbete och diskning gjorts.

Glassmaskinerna är inköpta i Stockholmsområdet eller via internethandel under januari 2008.

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top