Folkliv & hantverk i vackra Tallinn!

En härlig båtresa tar oss till Estlands anrika huvudstad. Här njuter vi av makalöst hantverk och vacker folkkonst, och får även tillfälle att shoppa.

Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, modern design och klädesplagg. Vi besöker den stora slöjd- och hantverksmässan som hålls i samband med Martindagen, som firas till minne av Martin Luther som föddes den 10 november 1483. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och inomhusaktiviteter tar vid. Hundratals utställare och tusentals besökare kom- mer till mässan som i folkmun kallas ”Sångfestivalen för hantverksintresserade”. Allt från stickade vantar, broderade tofflor och handgjorda mattor till närproducerad mat finns att köpa. Observera att man måste ha både kontanter (euro) och kort, då en del av mässutställarna tar kort och en del enbart kontanter. Vi gör också en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som är upptagen på Unescos världsarvslista som norra Europas mest välbevarade medeltida stad.
Det blir också många chanser att fynda prisvärda garner, tyger, material för tovning, kviltning, knyppling med mera, då vi besöker flera välsorterade butiker med brett sortiment av alla sorters sybehör.

Dag 1 Middag ombord

Samling på seneftermiddagen i Värtahamnen i Stockholm. Vår representant på resan är behjälplig vid incheckningen på fartyget som ska ta oss till Tallinn. På kvällen äter vi en buffémiddag ombord där både mat och dryck ingår.

Dag 2 Rundtur i staden

Vi äter frukost innan fartyget lägger till i Tallinn. Vår buss och guide möter oss vid ankomsten och vi börjar med en bussrundtur i Tallinn. Därefter äter vi lunch på en lokal restaurang innan vi bekantar oss med Tallinn till fots. Tallinn är en av de bäst bevarade gamla Hansastäderna i världen och tillsammans med vår guide promenerar vi genom gamla stan. Innanför murarna känns det som att man kastas tillbaka till medeltiden. Turen avslutas vid vårt centrala hotell där vi checkar in. Vi träffas lite senare på kvällen för att gemensamt promenera till vår middagsrestaurang.

Allt är inte hantverk. Vi får så klart tillfälle att bekanta oss med gamla stan i Tallin också.

Dag 3 Den stora hantverksmässan

Dagen tillbringar vi på Estlands största slöjd- och hantverksmässa Mardilaat. Här finns ett stort och rikt urval av estnisk slöjd och hantverk. Stanna gärna till vid Lillemantels monter. De är kända för sina blommiga rockar och lapptäckejackor som vävt in natur, barndom och evig längtan. Broderiet är baserad på det arkaiska nålarbetet.
Under eftermiddagen går bussen tillbaka till hotellet (för den som vill). Kvällen och mid­dag på egen hand.

Dag 4 Spinneri och shopping

Efter frukost beger oss av ut ur staden för att besöka Aade Löng spinneri. Här tillverkar man ullgarn av hög kvalitet av ull från lokala fårgårdar i Estland men också med ull från Sverige och Australien. Tillbaka i Tallinn checkar vi ut och har några timmar på egen hand i stan. När magen börjar kurra finns det gott om lunchställen att välja mellan. Tidig eftermiddag blir vi hämtade på hotellet av bussen som tar oss till Tallink Siljas färjeterminal. Vi checkar in på MS Baltic Queen som tar oss tillbaka till Stockholm igen. Middag på egen hand ombord.

Det blir många tillfällen att fynda vackra ullgarner.

Dag 5 Frukost ombord

Vi hinner äta frukost i lugn och ro innnan vi kommer tillbaka till Värtahamnen i Stockholm runt 10-tiden på förmiddagen.

Resfakta

Datum 5-9 november 2024

Pris 9 650 kr per person i delat dubbelrum/fönsterhytt:

Tillägg:

Egen hytt/enkelrum: 2 440 kronor.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring tillkommer.

Allt detta ingår:

 • Båtresa med Tallink Silja: Ms Baltic Queen, del i 2-bäddsfönsterhytt (däck8/9) Stockholm-Tallin t/r.
 • Bussresor enligt program i Estland
 • Två övernattningar i dubbelrum på Tallink City Hotel 4*.
 • Svensktalande guide dag 2 och 4 under utflykten och promenaden.
 • Besök på Aade Löng.
 • Besök i specialbutiken Karnaluks.
 • Fyra frukostar; två ombord på fartyget och två på hotellet.
 • En lunch i samband med utfärden dag 2.
 • Två middagar; en buffémiddag på färjan, en 3-rätters i Tallin dag 2.
 • Måltidsdryck; ombord dag 1 “all inclusive”, och dag 2 ingår 1 glas öl/vin/läsk, vatten och kaffe.
 • Färdledare från Specialresor.
 • Representant från Icakuriren.
 • Resegaranti via den statliga resegarantin.

Boka

Ring: Specialresor 054-18 89 00

Mejla: info@special-resor.se

www.special-resor.se

Ett samarbete mellan Icakuriren och Specialresor

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top